Tips en Trucs 2020

Afbeeldingen omzetten en schalen met Converseen

Converseen is een open source, platform-onafhankelijk programma waarmee je een stapel (batch) afbeeldingen in één keer kunt bewerken. Het is geschreven in C++ en gebruikt zoals KDE de grafische bibliotheek Qt5. Converseen kan afbeeldingen omzetten, comprimeren, schalen, roteren en spiegelen met een paar muisklikken. Het gebruikt daarvoor de ImageMagick bibliotheek waardoor het honderden afbeeldingsformaten ondersteund waaronder populaire formaten zoals DPX, EXR, GIF, JPEG, JPEG-2000, PDF, PhotoCD, PNG, Postscript, SVG, TIFF en vele andere. Het kan bovendien een volledig PDF document omzetten naar verschillende afbeeldingen.

Converseen installeren

Converseen is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Converseen start je via de Programmastarter > Toepassingen > Grafisch > Converseen (Convertor van afbeeldingen in bulk). Bij de eerste start, krijg je een melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is. De laatste versie van Converseen is echter nog niet via de softwarebron van openSUSE beschikbaar, negeer de melding dus door op de knop Not Now te klikken. Op de achtergrond werd een browser gestart met de webpagina van Converseen.

De werkomgeving van Converseen is eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

Omzetten

Klik in de werkbalk op de knop Open images of Add images om afbeeldingen aan de lijst met om te zetten afbeeldingen toe te voegen. Selecteer met de keuzelijst Convert to het gewenste formaat en klik in de werkbalk op de knop Convert. Klaar!

Omzetten

Standaard worden de omgezette afbeeldingen in uw Persoonlijke (Home) map opgeslagen. Je kunt zelf een doelmap opgeven in het linker Actions Panel, helemaal onderaan in het onderdeel Output options.

Comprimeren

Voeg de afbeeldingen die je wilt comprimeren toe aan de lijst, selecteer in het onderdeel Conversion Formats een formaat en klik op de knop Image settings. Daarna kan je met de instelschuif voor het Jpeg- en PNG-formaat een compressieniveau instellen.

Compressie

Schalen

Om afbeeldingen te schalen, gebruik je in het linker Actions Panel het onderdeel Dimensions. Indien gewenst kan je daar ook de gewenste resolutie (Resolution) instellen.

Schalen

Draaien en spiegelen

Converseen kan zonder verlies afbeeldingen 90° en 180° draaien en horizontaal en verticaal spiegelen. Dit stel je eveneens in in het linker Actions Panel, maar nu in het onderdeel (tabblad) Rotate and flip.

Draaien en spiegelen

M.a.w. Als je op zoek bent naar een eenvoudige, maar toch compleet grafisch programma om veel afbeeldingen in één keer om te zetten, dan moet je zeker Converseen eens uitproberen. Meer informatie kan je vinden op de webpagina van Converseen.

Converseen volledig van de computer verwijderen