Tips en Trucs 2020

Bestanden zoeken met Catfish

Catfish is een grafisch zoekprogramma geschreven in Python. De zoekfunctie is gebaseerd op de opdrachten find en locate, de zoek suggesties zijn afkomstig van Zeitgeist. Catfish is een standaard onderdeel van de lichtgewicht Xfce Bureaubladomgeving. Vanzelfsprekend werkt het ook perfect in GNOME en KDE omgevingen.

Catfish installeren

Catfish is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Catfish start je via de Programmastarter > Toepassingen > Hulpmiddelen > Bestanden zoeken (Catfish bestandenzoeker). Bij de eerste start of als je het programma wat langer niet hebt gebruikt, krijg je bovenaan een oranje melding om de gegevensbank met zoekgegevens bij te werken.

Gegevensbank met zoekgegevens bijwerken

Zoeken in een database met zoekgegevens gaat veel sneller dan zoeken in het bestandssysteem. Het nadeel is echter dat je de zoekdatabase regelmatig moet bijwerken, en ook dit kost tijd. Een tweede nadeel is dat bestanden die je pas hebt toegevoegd of aangepast niet in de database zijn bijgewerkt en dus ook niet bijgewerkt in de zoekresultaten zullen voorkomen. Klik op de knop Bijwerken om de gegevensbank bij te werken. Dit kan alleen als je toegang hebt tot het volledige bestandssysteem en daarvoor zijn root rechten nodig. Klik op de knop Ontgrendelen en geef het root wachtwoord in. Klik op de knop OK om door te gaan. Na het bijwerken van de gegevensbank krijg je een oranje melding en kan je het bijwerken Sluiten.

Zoeken met Catfish

Typ in het zoekvenster een zoekterm of een deel ervan. Druk Return of klik op het vergrootglaasje achteraan het zoekveld om een zoekactie te starten. Je zult al vlug merken dat Catfish snel zoekt.

Mocht je niet vinden wat je zoekt, let dan op de keuzelijst links van het zoekveld. Standaard zoek je enkel in uw Persoonlijke map. Zoek je naar systeembestanden (onderdelen), selecteer hier dan Bestandssysteem. Handig is ook de optie Andere... waarmee je zelf een te doorzoeken map kunt selecteren. Klik na het selecteren van een doelmap terug op het vergrootglaasje om een nieuwe zoekactie te starten.

Catfish zoekresultaten

Rechts van het zoekvak staat een knopje waarmee je Catfish kunt instellen. Bovenaan selecteer je de weergave Compacte lijst of Miniaturen. Standaard wordt Compacte lijst gebruikt, dit is minder mooi, maar wel veel sneller. Bij Miniaturen moet namelijk bij elk gevonden bestand een voorbeeldweergave worden aangemaakt.

In plaats van enkel in de bestandsnamen te zoeken, is het ook mogelijk om de inhoud van de bestanden te doorzoeken. Het spreekt voor zich dat ook dit veel meer tijd kost.

Het weergeven van een zijbalk laat je toe om snel naar bepaalde bestandssoorten te zoeken en/of een tijdsinterval te gebruiken. Zorg dat je bij elke aanpassing een nieuwe zoekactie start om het resultaat te aanschouwen.

Catfish instellingen

Op elk zoekresultaat kan je rechts klikken om zo bepaalde bewerkingen erop uit te voeren. Bij een dubbelklik op een zoekresultaat, wordt het bestand met een bijpassend programma geopend.

Catfish snelmenu

Catfish verwijderen

Catfish verwijder je volledig als volgt van de computer: