Tips en Trucs 2020

Airdroid verbindt je smartphone met Linux

Airdroid is een handige applicatie om bestanden uit te wisselen, SMS berichten te sturen en uw smartphone te bedienen vanaf uw computer. Het is beschikbaar in de Google Play Store en IOS App Store en is een handig alternatief voor het uitwisselen van bestanden zonder USB kabel. Airdroid zorgt dat je de smartphone kunt beheren en gebruiken via een webpagina in een browser.

Aan de slag

Zoek en installeer de Airdroid Android app in de Google Play Store.

Start de Airdroid app en na een kort introductiescherm, krijg je het startscherm met reclame in de gratis versie.
Startscherm Airdroid

Om een verbinding naar Linux op te bouwen, klik je op Android Web. Je zijn twee opties: via een online dienst waarbij je moet aanmelden of surfen naar een lokaal IP adres (op de afbeelding: http://192.168.1.17:8888).
Web opties

Om de tweede optie te kunnen gebruiken, moet de smartphone deel uitmaken van hetzelfde netwerk. Welke optie je ook kiest, je zult de smartphone moeten verifiëren. Dit kan met behulp van een QR Code of een tik op een knop op de smartphone.
Verificatie

Als de verificatie lukt, verschijnt op de smartphone het volgende scherm
Verbonden

Om onderbrekingen in de verbinding te voorkomen, stel je de smartphone in zodat deze niet in slaapstand gaat (Instellingen > Weergave > Slaapstand). In de browser verschijnt de volgende webpagina:
Airdroid

De webpagina bevat een aantal pictogrammen waarmee je de smartphone kunt beheren. Rechts verschijnt informatie over uw smartphone of tablet en de beschikbare opslagruimte.

Om met de smartphone gemaakte foto's te bekijken of naar uw Linux systeem te kopiëren, klik je op het pictogram Photos.
Foto's

Verder heb je Files om een bestandsbeheerder te starten, waarmee je bestanden kunt uploaden naar en downloaden van de smartphone.
Bestandsbeheer

Het zwarte Toolbox deelvenster bevat het pictogram App waarmee je APK bestanden rechtstreeks op de smartphone kunt installeren. Handig in landen waar de Google Play Store niet beschikbaar is, of als je wilt experimenteren met applicaties die niet in de Google Play Store staan. Zoals bijvoorbeeld apps afkomstig van F-Droid en gelijkaardige alternatieve open-source software app aanbieders. Dit is alleen mogelijk wanneer in Instellingen > Beveiliging & privacy > Onbekende apps installeren > Airdroid App-installaties zijn toegestaan.
App

Opgelet: het installeren van APK bestanden kan uw Android apparaat compromitteren. M.a.w. controleer steeds waar het APK bestand vandaan komt en gebruik verifieerbare webpagina's zoals APK Mirror. Bij twijfel, installeer je het APK bestand beter niet.

Met behulp van het telefoon pictogrammetje bovenaan de webpagina kan je een telefoonnummer draaien op de smartphone. Tijdens het vormen van het nummer verschijnen de contacten waarmee het gedeeltelijke telefoonnummer reeds overeenkomt. Klik op een contactpersoon om het nummer direct in te geven. Telefoneren zelf doe je op de smartphone.
Telefoneren

Airdroid bevat nog talloze andere functies. Installeer Airdroid, experimenteer en ontdek zijn mogelijkheden.