Tips en Trucs 2019

Puzzelen met Wizznic

Wizznic is een open source spel geïnspireerd door de klassieker Puzznic, een puzzelspel met blokken van Taito uit 1989. Wizznic is echter meer dan een kloon. Maar even verslavend. Hou je van puzzelen, download en installeer dan Wizznic en vergeet al de rest.

De opzet van het spel is eenvoudig, maar de puzzels zijn soms zeer moeilijk. Je lost een puzzel op door alle blokken te laten verdwijnen. Blokken verdwijnen als blokken met hetzelfde teken elkaar raken. De blokken zijn zwaar, waardoor je ze enkel zijwaarts kunt verplaatsen. Je kunt dus geen blokken optillen. Daarenboven moet je de puzzel binnen een bepaalde tijd oplossen.

Wizznic installeren

Wizznic is beschikbaar in de standaard softwarebron van openSUSE Leap 15.0. Maar het is een oude versie (0.9.9). De meest recente Wizznic (1.0-dev) versie kan je downloaden van de website van de ontwikkelaar. Hoewel de webpagina beweert dat je het Wizznic_lin_build_380.tar.bz2 gewoon moet downloaden, uitpakken en starten, zijn er toch wat meer stappen nodig om het spel te installeren en te spelen:

Een Wizznic puzzel oplossen

Onderstaande video toont hoe je puzzels oplost, zelf puzzels kunt maken en door enthousiastelingen aangemaakte puzzels kunt downloaden (zie de Wizznic DLC webpagina) en oplossen.

Wizznic opnemen in het Menu Toepassingen