Tips en Trucs 2019

KDE Plasma Bureaubladthema's

Eén van Plasma sterke punten is zijn visueel aantrekkelijke bureaubladomgeving. En dit is dik in orde, want zelfs het standaard Breeze thema ziet er goed uit. Maar dit betekent niet dat je de visuele Plasma bureaubladomgeving zelf niet kunt aanpassen of herwerken tot een kunstwerk naar eigen smaak.

Een paar voorbeelden, gemaakt door anderen voor jouw en mij.

Numix

Het Numix thema bestaat al zeer lang, en is oorspronkelijk afkomstig van GTK. De Plasma versie is echter even goed. Numix gebruikt veel rode en oranje tinten in zijn kleurenschema en onderscheid zich zo van de meestal koele Plasma kleuren. Numix gebruikt graag vlakke pictogrammen en onderdelen, waardoor het meer lijkt op Google's Material design dan op de semi transparante Plasma filosofie.

Het Numix Bureaubladthema installeer je als volgt via de KDE Systeeminstellingen:

Het spreekt voor zich dat je andere KDE onderdelen zoals Uiterlijk en gedrag, de Achtergrondafbeelding, de Kleuren, Pictogrammen ook het Numix thema laat volgen. Dit is het resultaat na een herstart:
Numix

Maia Transparent

Maia Transparent gebruikt intensief Plasma's transparantie. De doorgedreven transparantie zorgt voor glasachtige panelen, menu's en de vensterdecoraties. Dit kan wat oubollig klinken, maar Maia Transparent is erin geslaagd een moderne minimalistische omgeving te creëren.
Maia

Adapta KDE

Adapta is voor het moment een hit in de GTK wereld. En de aanpassing naar KDE Plasma is uitstekend gelukt. Het zorgt voor een Material look zonder de Plasma geest te ruïneren. Adapta KDE maakt zoals Breeze gebruikt van koele kleuren. Daarenboven zorgt Adapta KDE voor een uniek driedimensionaal uitzicht.
Adapta

Arc KDE

Nog een GTK hit die de weg naar het Plasma ecosysteem heeft gevonden. Bij de omzetting werd gekozen voor een kleurenschema zoals op GTK bureaubladen, waardoor de gelijkenis sprekend is. Toch zijn er verschillen, zo gebruikt de Plasma versie hier en daar transparantie die de semi-Material design niet stoort. Gecombineerd met het pictogramthema krijg je een uitgesproken nieuwe Plasma stijl.
Arc KDE

Unity Ambiance

Voor wie de Unity bureaubladomgeving mist, is dit thema de redding. Dank zij de eenvoudige manier waarop je Plasma kunt aanpassen, kan je zelfs de layout van Unity namaken. Gebruik je hetzelfde oranje paarse kleurenschema en Ubuntu Unity fanaten voelen zich als een vis in het water.
Unity Ambiance

OxyLight 5

Voor wie het klassieke KDE Oxygen thema mist, is er OxyLight. OxyLight lijkt dus erg op het oude standaard KDE thema, inclusief de glazige transparantie met hier en daar kleine moderne aanpassingen. M.a.w. een doorontwikkeling van het Oxygen thema.
OxyLight

Helium

Helium is een compleet ander thema en wijkt sterk af van de hierboven vermelde thema's. Het is een helder, kleurrijk thema die zorgt voor een levendige Plasma look. Het lijkt op het heldere Breeze thema, maar dan fel versterkt. De venster- en bureaubladdecoraties lijken op bevroren glas. Gecombineerd met een kleurrijke pictogrammen krijg je een vrolijk Plasma bureaublad.
Helium

Speel en ontdek

Speel met verschillende thema's en de Plasma aanpasmogelijkheden en ontdek de wondermooie wereld van de KDE Plasma Bureaubladomgeving.