Tips en Trucs 2019

Sublime 3 Teksteditor

Aan uitstekende open source teksteditors geen tekort. Toch bestaan er naast de open source teksteditors, commerciële, aan te kopen teksteditors. Sublime Text is er één van.

Sublime Text kost 80 dollar, maar kan eerst een tijdje gratis geëvalueerd worden. Sublime Text richt zich zoals zoveel teksteditors op ontwikkelaars, zowel beginnende als gevorderde. Het is platformonafhankelijk en dus beschikbaar voor zowel Linux, Windows als macOS. Sublime Text 3 ondersteunt macro's, programmeertaalherkenning, split view, enz. Sublime Text gebruikt thema's om de gebruikersomgeving in te stellen, een populair thema is Notepad++.

Sublime Text 3 installeren

Aangekochte commerciële software wordt meestal niet verdeeld via de softwarebronnen van uw distributie, maar via een softwarebron bij het bedrijf waar de software wordt verkocht. Toch vond ik op de Software pagina van openSUSE een Sublime Text editor pakket bij de pakketten van de gemeenschap (Instellingen op All Distributions instellen). De stabiele versie van de Sublime Text 3 editor uit de softwarebron van het bedrijf Sublime HQ Pty Ltd installeer je in openSUSE Leap 15.0 als volgt:

Deze installatie bewijst nogmaals hoe moeilijk het is een pakket buiten een distributie aan te bieden. Er verandert altijd wel iets.

Sublime Text opstarten

Open het Menu Toepassingen en start in het submenu Ontwikkeling de teksteditor Sublime Text.

Sublime Text Editor

De rest van het verhaal laat ik over aan een enthousiaste gebruiker: