Tips en Trucs 2019

Sinterklaas in Open Source RPG land

Linux scoort traditioneel niet goed wat betreft games. Dit veranderde de laatste jaren dank zij Steam, GOG en andere inspanningen om commerciële spellen naar meerdere besturingssystemen te brengen.

Maar er zijn ook open source spellen die goed afgewerkt zijn met een zeer goede spelervaring. Ze zijn dus leuk om te spelen en worden door de meeste distributies standaard aangeboden. Een kort overzicht van Open Source RPG spellen:

Endless Sky

Endless Sky is een kloon van de Escape Velocity spellen van Ambrosia Software. Je bent een kapitein van een ruimteschip waarmee je tussen verschillende planeten reist om goederen en personen te transporteren. Je aanvaardt missies en wordt zo een gerenommeerde handelaar of piraat die andere ruimteschepen plundert. Je kiest dus zelf hoe je het spel wilt spelen. Endless Sky gebruikt een enorme omgeving vol met sterrenstelsels om te verkennen. Je kunt dit spel moeilijk in één genre klasseren, maar het bevat elementen zoals actie, rollenspel, ruimtesimulatie, handel drijven, enz. Het proberen waard.

Endless installeren

Endless installeer je via de klassieke weg:

Endless Sky start je via de Programmastarter > Toepassingen > Spellen > Ruimtespel (Endless Sky).

ManaPlus

ManaPlus is geen spel maar een programma waarmee je toegang krijgt tot MMORPG (Massive Multi-player Online Role-Playing Games). The Mana World en Evol Online zijn twee beschikbare open source spellen, naast andere servers. De spellen zijn voorzien van een 2D grafische omgeving die lijkt op de Super Nintendo spellen. Hoewel de ManaPlus spellen niet zo populair zijn als de commerciële alternatieven, bevatten ze interessante werelden en zijn meestal wel enkele spelers online. De kans is echter klein dat je een massa spelers tegen het lijf loopt.

Het spel wordt in openSUSE aangeboden in de standaard softwarebronnen en installeer je zoals Endless Sky.

ManaPlus start je via de Programmastarter > Toepassingen > Spellen > Een online role playing game (ManaPlus).

Minetest

Verken en verbouw een wereld met Minetest, een Minecraft kloon. Je kunt de wereld naar hartenlust verkennen en bouwen wat je maar wenst. Je beschikt daarvoor over een ruim assortiment aan blokken en werktuigen. Minetest kan je uitbreiden met extra modules, waardoor je nog meer opties krijgt.

Installatie

MineTest wordt in openSUSE aangeboden in de standaard softwarebronnen en installeer je zoals Endless Sky. Minetest speel je steeds door op een wereld (server), dit kan zowel online als op een lokale server. Voor de lokale server, installeer je het extra minetestserver softwarepakket.

ManaPlus start je via de Programmastarter > Toepassingen > Spellen > Een online role playing game (ManaPlus).

Voor wie nog meer wil

Bekijk ook eens FreeDink en NetHack. Beide spellen zitten niet in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 15.1. NetHack wordt wel aangeboden op https://software.opensuse.org/. FreeDink wordt niet voor openSUSE Leap 15.1 aangeboden en zal je dus zelf moeten compileren.
FreeDink NetHack