Tips en Trucs 2019

Belachelijk gemakkelijk video's knippen met LosslessCut

Er zijn verschillende video editors beschikbaar voor Linux. Ook voor professioneel gebruik, sommige worden gebruikt om Hollywood films te bewerken.

Als gewone Linux gebruiker, heb je niet altijd een video editor met veel mogelijkheden nodig. Want hoe meer mogelijkheden, hoe complexer om ermee te werken.

Indien je enkel hier en daar wat scenes wilt verwijderen en/of de mislukte opnames wilt wegknippen, dan is een professionele video editor teveel van het goede en LosslessCut de video editor die je nodig hebt.

LosslessCut kenmerken

LosslessCut is een open source programma om video's de knippen. Naast video's kan je er ook geluidsbestanden mee knippen. Daarenboven kan iedereen met LosslessCut werken, het is namelijk belachelijk eenvoudig om ermee te werken. Gewoon even goed kijken en je weet wat je moet doen. Studeren is dus niet nodig. En verder:

LosslessCut installeren

LosslessCut wordt door de ontwikkelaar zelf verdeeld via zijn Github webpagina. De installatie verloopt als volgt:

Start LosslessCut door de map LosslessCut-linux-x64 te openen en op het bestand LosslessCut te klikken.

Video's knippen met LosslessCut

Werkwijze:

Verder kan je met de c+ knop meerdere fragmenten selecteren, om die dan in één keer te exporteren.
LosslessCut

Met het camera knopje maak je een JPEG foto van het huidige zichtbare beeld.

En verder

Video's bewerken liep onder Linux niet altijd van een leien dak. Soms waren de programma's te ingewikkeld, soms onstabiel.

Dit is de laatste tijd fel verbeterd. De belangrijkste video editors werden geoptimaliseerd en werken nu zelf op minder krachtige computers. Met OpenShot kan je zelfs 4K video's bewerken. Hoewel OpenShot veel mogelijkheden heeft, is Kdenlive eenvoudiger te bedienen. Daarenboven is Kdenlive sneller en vergt het een minder krachtige computer dan OpenShot.

Wil je snel, zonder veel poespas een video bijknippen, dan is LosslessCut de perfecte keuze. LosslesCut is eenvoudig, snel en doet zijn werk goed.