Tips en Trucs 2019

Pictogramthema's

Eén van de plezantste bezigheden is het naar eigen smaak aanpassen van het bureaublad. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn pictogramthema's. Standaard gebruikt de Plasma bureaubladomgeving van KDE in de openSUSE Leap 15.0 distributie het Breeze pictogramthema.

Papirus

Het Papirus pictogramthema werd geïnspireerd door Material design en gebruikt platte, vlakke pictogrammen. Alle elementen zijn duidelijk waarneembaar en hebben warme kleuren. Het Papirus pictogramthema heeft verschillende varianten voor bijvoorbeeld donkere, lichte omgevingen, maar ook voor specifieke bureaubladomgevingen (ePapirus voor elementary OS). Papirus is beschikbaar in de softwarebronnen van openSUSE, ArchLinux, Ubuntu, Solus, Manjaro en Fedora.

Papirus installeren

Het Papirus pictogramthema is beschikbaar in de standaard softwarebron van openSUSE Leap 15.0 en installeer je als volgt:

Het Papirus pictogramthema is nu op uw systeem geïnstalleerd, maar wordt nog niet door uw Bureaubladomgeving (KDE) gebruikt. Om het nieuwe pictogramthema te activeren, volg je de volgende procedure:

Het nieuwe pictogramthema wordt daar waar mogelijk direct toegepast. Toepassingen die reeds gestart waren, moeten echter herstart worden. En dit geldt ook voor Plasma, de bureaubladomgeving van KDE. Plasma kan je enkel herstarten door af en terug aan te melden of het systeem helemaal te herstarten.
Papirus pictogramthema

Faenza

Het Faenza pictogramthema gebruikt monochromatische pictogrammen voor panelen, knoppen en werkbalken, maar kleurrijke vierkante pictogrammen voor applicaties, mappen, bestanden en menu-items. Ook dit thema heeft verschillende varianten voor lichte en donkere omgevingen.

Faenza installeren

Het Faenza pictogramthema bestaat in verschillende smaken en is beschikbaar in de standaard softwarebron van openSUSE Leap 15.0:

Het Faenza pictogramthema activeer je zoals hierboven beschreven voor het Papirus pictogramthema.
Faenza pictogramthema

Evolvere

Evolvere is een kleurrijk en zuiver pictogramthema ontworpen voor lichte omgevingen. Ondertussen bestaat er ook een variant voor donkere omgevingen.

Evolvere installeren

Hoewel je pictogramthema's kunt installeren via het standaard pakkettenbeheer van uw distributie, kan je dit ook vanuit een KDE softwarebron. Dit gaat als volgt:

Om alle pictogrammen van het nieuwe thema te activeren, herstart je het systeem.
Evolvere pictogramthema

Obsidian

Obsidian is gebaseerd op het Faenza pictogramthema aangevuld met nieuwe applicatie pictogrammen, blauwe, grijze en groene mappen en nieuwe pictogrammen voor bestandstypen (mimetype). Dit thema komt het best tot zijn recht op donkere omgevingen gebaseerd op Cinnamon, MATE en Gnome zoals Linux Mint en Ubuntu. Dit thema is complementair met het Obsidian bureaubladthema.

Obsidian installeren

Het Obsidian Icon Theme pictogramthema installeer je zoals hierboven beschreven voor het Evolvere pictogramthema.
Obsidian pictogramthema

Faience

Ook het Faience Next Generation thema is gebaseerd op Faenza pictogrammen. Het bevat vlakke pictogrammen met monochromatische pictogrammen voor panelen, werkbalken en knoppen. Kleurrijke pictogrammen worden gebruikt voor apparaten, applicaties, mappen en bestanden.

Faience installeren

Het Faience Next Generation pictogramthema installeer je zoals hierboven beschreven voor het Evolvere pictogramthema. Dit pictogramthema wordt aangeboden in drie versies, selecteer bij de installatie dus voor de recentste versie (datum in bestandsnaam).
Faience pictogramthema

En nog veel meer

Wil je een eigen sfeerrijk bureaublad, probeer dan de verschillende pictogramthema's uit tot je iets gevonden hebt dat je kan bekoren. Ben je het thema beu, gebruik dan een ander. Zo flexibel is het gebruik van pictogramthema's en Linux in het algemeen.