Tips en Trucs 2019

Grote tekstbestanden weergeven en aanpassen

Gegevensbestanden kan je snel en efficiënt met terminalopdrachten inkijken, analyseren en aanpassen. Maar soms is een grafische weergave zoals in rekenbladen handig. Populaire rekenbladen hebben echter beperkingen (LibreOffice Calc: 1.048.576 rijen, 1024 kolommen en 32.767 karakters per cel, Gnummeric: 16.777216 rijen en 16.384 kolommen).

Deze limieten zijn niet zozeer een belemmering om grote gegevensbestanden te verwerken. De efficiëntie van een rekenblad hangt namelijk grotendeels af van de geheugenomvang van uw systeem en de structuur van de gegevens. Dit veroorzaakt lange wachttijden bij het openen, het aanpassen, het opslaan van, het zoeken en het navigeren in grote gegevensbestanden.

Rekenbladen zijn dus in de praktijk niet bruikbaar voor het weergeven en aanpassen van tabellen met meer dan 50.000 rijen en 100 kolommen. Vandaar deze alternatieven:

Glogg

Glogg kan tekstbestanden weergeven, maar niet aanpassen. Glogg opent grote gegevensbestanden erg snel en heeft een snelle grep-achtige zoekfunctie. Een UTF-8 tekstbestand met Tab gescheiden kolommen van 160 MB en 266.133 regels met 45 velden en 160.614.235 tekens is voor glogg geen enkel probleem.

In openSUSE installeer je glogg als volgt:

Start Programmastarter > Toepassingen > Systeem > Log file browser.
glogg

gVim

gVim is de grafische versie van de terminal regeleditor vim. Enorme bestanden worden door gVim zeer snel geladen. Aanpasbare weergaveopties zorgen dat je steeds het overzicht bewaard.

Gegevens aanpassen is enkel vanzelfsprekend voor vim gebruikers die de vim sneltoetsen beheersen. Doorwinterde vim gebruikers werken liever met de terminal versie.

In openSUSE is gVim beschikbaar in de standaard softwarebronnen en installeer je als volgt:

Start Programmastarter > Toepassingen > Hulpmiddelen > Teksteditor (Vi IMproved).
gVim

Geany

Geany is een functierijke teksteditor waarmee je grote bestanden kunt openen. Voor het openen van grote bestanden neemt Geany zijn tijd. Het wachten wordt beloond met regelnummers en zichtbare tabtekens.

Zoeken, navigeren, aanpassen en opslaan is snel. Ook Geany kan je bedienen met eenvoudig te onthouden sneltoetsen. Geany bevat ook veel handige functies zoals zoeken en vervangen in geselecteerde tekst, kolom selectie en uitlijning. Greany is een manusje van alles, die toch eenvoudig blijft in het gebruik, mijn favoriet.

Geany installeer je in openSUSE via de standaard softwarebronnen.

Start Programmastarter > Toepassingen > Ontwikkeling > Geïntegreerde Ontwikkelomgeving.
Geany

CSVpad

CSVpad lijkt op een vereenvoudigd rekenblad. De weergave toont een overzichtelijke tabel met de gegevens die je per individueel item kunt aanpassen. CSVpad opent grote bestanden erg traag en ook het opslaan verloopt traag. Daarenboven kan je maar één item per keer aanpassen. CSVPad opent enkel bestanden met een extensie (bijvoorbeeld .txt) en voegt bij het opslaan steeds een Windows regeleinde toe aan elke regel.

CSVpad kan je in openSUSE niet installeren via een softwarebron, maar moet je downloaden van de CSVpad webpagina. Na het uitpakken ervan start je CSVpad door op het programmabestand te klikken.
CSVpad