Tips en Trucs 2019

Spelen en ontwikkelen

Spellen spelen is leuk, ontspannend, uitdagend, enz. Maar spellen maken kan dit ook allemaal zijn. En spelmotoren zoals Godot zorgen ervoor dat je geen eerste klas programmeur moet zijn om een goed en mooi spel te bouwen. Want bij het bouwen van spellen heb je misschien meer aan creativiteit.

Taisei, een klassieke en hectische shoot'em up

Taisei is een Top Down Shoot'em up spel zoals de spellen uit het Touhou Project. Het is snel, hectisch en leuk om te spelen.

Taisei behoort tot de Japanse Bullet Hell spellen en speelt zich af in een geïsoleerde wereld vol Japanse folklore. Taisei is een moeilijk spel, zeker als je nog nooit een Bullet Hell spel hebt gespeeld. Zelfs de Easy mode is niet eenvoudig.

In een Shoot'em up moet de speler, meestal vanuit een ruimtetuig of vliegtuig grote aantallen vijanden verslaan, en tegelijkertijd zorgen dat je niet door hen geraakt wordt. De term Bullet Hell komt van de massa kogels die je moet ontwijken.

Taisei installeren

In openSUSE installeer je Taisei als volgt:

Start Menu Toepassingen > Spellen > Arcade > Taisei.

Captain Holetooth

Dit is een klein actie avontuur platform spel voor kinderen tussen 4 en 8 jaar. Het spel is vooral leuk.

Kapitein Holetooth is een piraat die leeft in een rijke wereld vol met merkwaardige figuren. Hij beschermt het magisch snoep en ruimt het gewone snoep op zodat kinderen er niet teveel van kunnen eten. Het spel bevat daarenboven een verhaal en komt oorspronkelijk uit een boek van dezelfde auteur.

Het spel is nog niet afgewerkt, maar is veelbelovend, vooral de tekeningen. Zeker een spel om in het oog te houden, en daarenboven open source.

De broncode van Captain Holetooth downloaden

Daar het spel nog niet is afgewerkt, kan je het spel enkel spelen als je de ontwikkelomgeving en de broncode van het spel download.

Godot spelmotor installeren

Nu de broncode van het spel op onze computer staat, installeren we de ontwikkelomgeving waarmee het spel is gemaakt. M.a.w. je kunt zelf verder werken aan het spel. Wie echter een eigen spel wil maken, vertrekt misschien best van de allerlaatste versie van de Godot spelmotor (zie installatie).

In openSUSE installeer je Godot spelmotor als volgt:

Captain Holetooth starten met de Godot spelmotor

Met de Godot spelmotor en de broncode van het spel, kan je het spel nu als volgt starten en spelen:

Creatieve geesten kunnen de Godot 3 spelmotor gebruiken om zelf een spel te bouwen. Spelmotoren zoals Godot zorgen voor een omgeving waarin je met een minimum aan programmeren toch een leuk spel in elkaar kunt steken. Bekijk maar eens het Godot vitrine met spellen en de Documentatie met tutorials.