Tips en Trucs 2019

EncryptPad: een teksteditor voor al uw geheimen

EncryptPad is een eenvoudige open source teksteditor waarmee je teksten versleuteld kunt opslaan. Daarbij gebruik je wachtwoorden (wachtzinnen), sleutels of beiden. EncryptPad is platformonafhankelijk en werkt onder Linux, macOS en Windows.

De applicatie werkt met een grafische omgeving, maar werkt ook via opdrachten in een terminal. Naast teksten kan EncryptPad ook andere bestanden (ook binaire) versleutelen (encrypt) en ontsleutelen (decrypt).

De beveiligende teksteditor en bestandsversleutelaar is ideaal om te beletten dat andere personen toegang hebben tot gevoelige informatie. Dit kan tekst zijn waaronder notities, kredietkaartgegevens, aanmeldgegevens, een dagboek en andere zaken die je veilig geheim wilt houden. Maar ook video's, foto's, archieven of andere binaire bestanden kan je beveiligen. Deze beveiligende teksten en bestanden kan je dan veilig opslaan in een lokale map, op een onbeschermde USB stick, online verzenden (bijvoorbeeld als e-mail bijlage). Je kunt EncryptPad zelf gebruiken als een alternatieve wachtwoordbeheerder.

EncryptPad lijkt op een gewone teksteditor met functies om tekstbestanden aan te maken en te openen; om in teksten te zoeken; lettertype, -grootte en tabgrootte aan te passen, enz. Maar vooral functies en opties om teksten te versleutelen:

De applicatie heeft geen geavanceerde teksteditor functies, maar legt de nadruk op een veilige versleuteling op verschillende systemen. M.a.w. eenvoudig en veilig, zonder de zaken nodeloos complex te maken.

De belangrijkste kenmerken van EncryptPad zijn:

Installatie

EncryptPad wordt verdeeld via de GitHub website van de auteur. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het EncryptPad AppImage gaat als volgt:

Om EncryptPad te starten, klik je op het AppImage bestand.

EncryptPad

De teksteditor op zich is zeer eenvoudig, om te leren werken met veilige versleutelde teksten en bestanden kan je de zeer goede stap voor stap handleidingen op internet volgen. En onderstaande YouTube video bekijken.