Tips en Trucs 2019

CPod podcast player

CPod (de nieuwe naam voor Cumulonimbus) is een platform onafhankelijk, open source podcast player. Het is ontwikkeld met web technologieën en gebruikt de JavaScript programmeertaal en het Electron raamwerk (framework). Electron wordt dikwijls (terecht) bekritiseerd om zijn geheugenhonger en traagheid. Maar dit is meestal te wijten aan slechte programmacode, dan aan inherente tekortkomingen van de technologie.

CPod is beschikbaar voor Linux, macOS en Windows. De installatie gebeurt op alle recente Linux distributies via AppImage. En vanzelfsprekend is de broncode beschikbaar (open source).

Installatie

CPod wordt verdeeld via de GitHub website van de auteur. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het CPod AppImage gaat als volgt:

Om CPod te starten, klik je op het AppImage bestand. Je krijgt een vraag om Joplin in het systeem te integreren.
CPod systeem installatie
Antwoord je Nee dan start het programma zonder systeemintegratie, handig om applicaties te testen. Antwoord je Ja dan wordt het programma in de KDE omgeving geïntegreerd, handig als je programma regelmatig wilt gebruiken. Je merkt meteen de aantrekkelijke vormgeving, de presentatie is alleszins eersteklas.

Ontdekken

Met de vierde knop (vergrootglas) kom je tercht in de sectie Explore. Bovenaan heb je een keuzelijst met landcodes waarmee je podcasts uit bepaalde landen kunt weergeven. Met deze keuzelijst mag je zeker en vast experimenteren, zo toont de landcode NL een podcast met de naam De Blankenberge Tapes uitgebracht door de VPRO. Deze podcast verschijnt ook als je de landcode BE gebruikt. Het zoekvak gebruik je om bepaalde podcast abonnementen in het enorme aanbod op te sporen. Vindt je een bepaalde podcast niet via de landcode, probeer dan met het zoekvak. Zo vond ik de technologie podcast Tweakers enkel via het zoekvak, alhoewel dit een Nederlandstalige podcast is.
CPod Explore

Bij elk gevonden podcast abonnement kan je podcasts ervan volgen (Subscribe of abonneren) en een beschrijving weergeven (Details. Dit laatste is handig om te achterhalen of het abonnement podcasts bevat die je kunnen interesseren.

Om YouTube kanalen in CPod op te nemen plak je het YouTube Kanaal URL in het zoekvak. Daarmee kon ik met op het YouTube kanaal abonneren, maar bij het afspelen, kreeg ik een foutmelding.

Home

De Home sectie bevat podcasts van kanalen waarop je geabonneerd bent. Bovenaan kan je filteren op bijvoorbeeld duur, datum, reeds gedownload of afspeelstatus.

Daaronder staat een lijst met podcasts met knopjes waarmee je podcasts kunt selecteren, downloaden, toevoegen aan de afspeellijst (Queue) en de podcasts kunt starten. Klik op het pictogram van een podcast om een korte beschrijving weer te geven.
Home CPod

De gedownloade podcasts komen standaard in de verborgen .config/cumulonimbus/offline_episodes/ van uw persoonlijke map. Verborgen mappen kan je in de bestandsbeheerder Dolphin weergeven/verbergen via het menu Besturing. Je kunt bij de instellingen (Settings) zelf bepalen waar de gedownloade podcasts terecht moeten komen. Tijdens het downloaden verschijnt onderaan een groeibalk waarmee je de downloadvoortgang kunt volgen.

Afspelen

Bij het afspelen wordt de beschrijving in het rechter paneel weergegeven met daaronder op de achtergrond een animatie. Bovenaan staat een bedieningspaneel. Sommige podcasts bevatten koppelingen om snel naar een bepaald fragment te springen. Deze koppelingen van je weergeven op het tabblad Chapters. Klik op een Chapter-koppeling om het betreffende fragment te beluisteren.

Ook video podcasts worden weergegeven. Standaard in het rechter paneel, maar ook schermvullend door dubbel te klikken op de video. Om video's af te spelen, gebruikt CPod ffmpeg, wat op het systeem geïnstalleerd moet zijn.

De afspeellijst

De afspeellijst wordt weergegeven als je op het tweede pictogram (drie strepen met driehoek) klikt in de linker knoppenbalk. Je kunt de volgorde van de podcasts wijzigen door ze te verslepen. Ook in de afspeellijst heeft elke podcast knopjes waarmee je de potcasts kunt selecteren, downloaden, uit de afspeellijst verwijderen en starten. M.a.w. gebruiksvriendelijk.

Abonnementen

Met de derde knop in de linker knoppenbalk kom je bij de abonnementen (Subscriptions). Hier kan je bij elk abonnement het abonnement opzeggen (Unsubscribe) en een beschrijving weergeven (Details). Via het weergeven van de Details kan je elke podcast starten, toevoegen aan de afspeellijst en downloaden. Via het zoekvak doorzoek je het abonnement naar een specifieke podcast.

CPod verwijderen

Een AppImage programma verwijder je eenvoudig door het AppImage bestand (CPod-1.27.1-x86_64.AppImage) te verwijderen. Daarmee is het programma wel van de computer verdwenen, maar niet de door het programma opgeslagen instellingen, podcasts, enz. Deze kan je verwijderen door in de verborgen map .config van uw Persoonlijke map de map cumulonimbus te verwijderen.
Verborgen config map
Mocht je CPod in de KDE omgeving geïntegreerd hebben, moet je deze nog uit de Programmastarter verwijderen (rechterklik op de Programmastarter en de opdracht Toepassingen bewerken... starten).