Tips en Trucs 2019

Audacious muziekspeler

Audacious is een eenvoudige en tegelijk veelzijdige audiospeler. De Audacious audiospeler is vooral gericht op geluidskwaliteit en ondersteunt verschillende formaten waaronder FLAC en Vorbis. Hoewel de design eenvoudig is, kan Audacious gebruik maken van diverse geluidssystemen (PulseAudio, ALSA, JACK, enz.). Daarnaast kunnen gebruikers keuzeopties in- of uitschakelen.

Audacious installeren

Audacious is beschikbaar in de standaard softwarebron van openSUSE Leap 15.0. En installeer je als volgt:

Start Menu Toepassingen > Multimedia > Audacious.

Audacious gebruiken

Audacious bedien je via een eenvoudige omgeving, waardoor je kunt genieten van kwaliteitsvolle muziek. Elke afspeellijst heeft een eigen tabblad. Muziekbestanden open je door te klikken op de werkbalkknop met het map pictogram, of door in het menu Bestand de opdracht Open bestanden... uit te voeren. Blader naar de muziek die je wilt openen. Open je een map, dan worden al de muziekbestanden in deze map en zijn submappen in de afspeellijst opgenomen. Na het openen, start automatisch het afspelen van de afspeelijst.

Met behulp van de werkbalkknoppen kan je de muziekspeler bedienen (terugspoelen, pauze, stoppen, doorspoelen, enz.). Met de werkbalkknop + voeg je muziek aan een afspeellijst toe.
Audacious

Om alle muziek in uw Persoonlijke map (of een andere in te stellen map) automatisch in een muziekbibliotheek op te nemen, klik je op de werkbalkknop met het vergrootglas pictogram of start je in het menu Bestand de opdracht DoorzoekBibliotheek. Links in het Audaciousvenster verschijnt een paneel waarmee je onderaan uw muziekmap kunt selecteren en met het knopje Vernieuwen ernaast deze map kunt doorzoeken naar muziek om deze in de afspeellijst Bibliotheek op te nemen.
Audacious bibliotheek

Een nieuwe afspeellijst maak je door in het menu Speellijst de opdracht Nieuw uit te voeren. Klik met de rechter muisknop op het tabblad Nieuwe afspeellijst en start de opdracht Hernoem... om de afspeellijst zelf een naam te geven. Om een online radio aan een afspeellijst toe te voegen, start je in het menu Bestand de opdracht URL toevoegen....
Audacious online radio

Streaming URL's kan je bijvoorbeeld vinden op de Streaminglinks radio webpagina van de VRT.

Instellingen en Diensten

Audacious heeft de standaard instellingen van andere muziekspelers, zoals uiterlijk, afspeellijsten, visualisaties, enz. De sterkte van Audacious zit in het menu Uitvoer bij de opdracht Audio Instellingen.... Daar kan je zelf het audio geluidssysteem selecteren en optimaliseren. Kies je bijvoorbeeld voor ALSA Uitvoer dan kan je zelf het PCM apparaat, Mixer apparaat en Mixer element instellen. Daarenboven worden deze instellingen enkel gebruikt in Audacious en wordt de geluidsafwerking van uw andere programma's en Bureaubladomgeving daarbij niet aangepast of gestoord.
Audacious instellingen

Bij Geluid kan je bovendien eventuele opnames instellen en normaliseren (volume automatisch aanpassen bij het afspelen, waardoor alle muziek bij een bepaald volume even luid klinkt, waar de muziek ook vandaan komt). Om de muziek verder naar eigen smaak of luidsprekers aan te passen, kan je in het menu Uitvoer de Equalizer starten, inschakelen en regelen.

Verder kan je Audacious uitbreiden met Plugins. Met klassieke plugins zoals Albumhoes en liedjesteksten, effecten zoals Crossfade en Extra stereo om uw luisterplezier nog op te drijven.

Wat Audacious zo apart maakt, zijn de technische mogelijkheden die je kunt instellen op het tabblad Invoer (codecs) en Transport.
Audacious pluins

Jammer genoeg zijn niet alle codecs vrij te gebruiken (waaronder Apple’s Lossless Audio Codec (ALAC)). Deze bestandsformaten kan Audacious dan ook niet afspelen, alhoewel er zijn softwarebronnen van derden die ook deze plugins aanbieden.