Tips en Trucs 2018

eID voor overheidstoepassingen zoals de belastingaangifte

Meer en meer officiële diensten maken gebruik van het internet. Aangezien je met veel van die diensten persoonlijke gegevens deelt, denken we maar aan de belastingen en het ziekenfonds wordt de verbinding met behulp van uw identiteitskaart beveiligd. De eID is het elektronische onderdeel van uw identiteitskaart waarmee je je bij zo'n online diensten kunt aanmelden. Naast uw elektronische identiteitskaart heeft u een gepaste kaartlezer nodig en uw pincode. Ik gebruik de officiële kaartlezer (ACR38U) die je via een USB poort op uw computer kunt aansluiten. Op de site eID staat de installatieprocedure en jawel ook voor Linux. De noodzakelijke software wordt enkel aangeboden voor Fedora, Ubuntu/Debian en openSUSE distributies. Daar deze aangeboden software enkel verschilt in de installatieprocedure (RPM of DEB) blijkt ook alles te werken in andere distributies. Met openSUSE Leap 15.0 ga je als volgt te werk:

Aanmelden met eID via Firefox

Opmerking: Plaats voor je een website met eID aanmelding wilt bezoeken uw elektronische identiteitskaart in de kaartlezer, wacht even tot de kaartgegevens ingelezen zijn en surf dan pas naar de beveiligde site. Indien de elektronische kaart nog niet ingelezen is (of helemaal ontbreekt), krijg je een webpagina die de tekst Het certificaat van uw elektronische identiteitskaart kon niet geverifieerd worden. bevat. Plaats dan alsnog de identiteitskaart en klik op de adresbalkknop Huidige pagina vernieuwen. Mocht dit niet lukken, sluit Firefox dan af, start Firefox opnieuw en surf nogmaals naar de beveiligde site. Dit werkt altijd.

Nu enkel nog surfen naar Tax-on-Web, u aanmelden met eID en uw belastingsaangifte online invullen en doorsturen. Klaar.

Aanmelden via een JAVA applet

Sommige sites gebruiken een JAVA applet om aan te melden met een eID kaart. Daarbij kan een Security Warning verschijnen met de waarschuwing The application's digital signature cannot be verified. Do you want to run the application? Om met uw eID kaart te kunnen aanmelden, moet je dan op de knop Run klikken en er vanuit gaan dat de software geen misbruik maakt van de gegevens op uw eID. Gegevens over de eigenaar van de niet verifieerbare digitale handtekening kan je via de waarschuwing achterhalen. Na wat speurwerk op het internet bleek niets erop te wijzen dat het bedrijf kwade bedoelingen heeft.

Inhoud van uw identiteitskaart bekijken.

Om de inhoud van de identiteitskaart te bekijken, kun je de eID viewer installeren. Deze stap is niet nodig om u aan te melden bij de diensten via Firefox.

Na het starten van de eID Viewer wordt de inhoud van uw identiteitskaart ingelezen.

Via het menu Language kun je de taal instellen (bijvoorbeeld naar het Nederlands).

Op het tabblad Identiteit kun je de naam, voornamen, geboorteplaats, geboortedatum, geslacht, nationaal nummer, nationaliteit en het adres van de houder aflezen.
EID
Op het tabblad Kaart/PIN staan de kaartgegevens en kun je de PIN code van uw kaart wijzigen. Enkel en alleen als je de huidige PIN code van de kaart kent. Op het tabblad Certificaten vindt je informatie over de certificaten die je nodig hebt om je aan te melden op bijvoorbeeld de Tax-on-Web site, met o.a. de geldigheidsperiode van de certificaten. Het menu Hulp > Info bevat informatie over de eID viewer zelf. Via het menu Bestand > Opslaan als kun je gegevens van de identiteitskaart in het XML-formaat opslaan, afdrukken en de eID-viewer verlaten.