Tips en Trucs 2018

Sayonara muziekspeler

De Sayonara Muziek Speler is een kleine, eenvoudige en snelle audiospeler voor Linux. Sayonara is geschreven in C++ en gebruikt het QT framework (zoals KDE). Als geluidsverwerker wordt Gstreamer gebruikt.

Door deze opzet belast Sayonara de processor bijna niet, heeft het weinig geheugen nodig en worden schijfacties snel uitgevoerd. Het is dus de perfecte lichtgewicht vervanger voor Rhythmbox, Clementine of Amarok.

Kenmerken

Sayonara installeren

Sayonara is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE zodat we een softwarebron moeten toevoegen. In openSUSE installeer je Sayonara als volgt:

Start Menu Toepassingen > Multimedia > Sayonara Player. Sayonara Player is naar het Nederlands vertaald, vertalingen activeer je door in het menu File de opdracht Preferences... te starten. In het onderdeel Language (Language) selecteer je de taal Nederlands. Bevestig de aanpassing met de knop OK. Om de Nederlandse vertaling overal zichtbaar te maken, moet je Sayonara Player herstarten.

Muziek toevoegen

Om de muziek op uw computer toe te voegen, klik je op de knop Stel het pad naar de bibliotheek in. Blader (...) naar de map met uw muziek (meestal de map Muziek in uw Persoonlijke map). Klik op de knop OK. Geef uw muziekbibliotheek een passende Naam en klik op de knop OK. Laat Sayonara Player uw muziekbibliotheek op muziek doorzoeken (laden) door op de knop Ja te klikken.
Sayonara muziekspeler

Om muziek aan een afspeellijst toe te voegen, sleep je een Artiest, Album of liedje naar het linker deelvenster. In uitgebreide muziekbibliotheken kan je filteren op Genres

De afspeellijst speel je af via het bedieningspaneel in het linker bovenpaneel. Deze bevat knoppen om het afspelen te starten, te pauzeren, door en terug te spoelen. Maar ook een niveaumeter (links en rechts), een volumeregelaar en een infopaneel met informatie over het afspelende liedje.

Een geslaagde afspeellijst kan je beheren door op het tabblad met de naam van de afspeellijst rechts te klikken en deze zo op te slaan, te hernoemen, te wissen, enz...

Ook liedjes kan je beheren en bewerken door er rechts op te klikken.

Bovenaan vinden we nog een keuzelijst waarmee je Muziek weergeeft volgens Artiest, Album, liedjes en Genres. Mappen geeft de muziek weer zoals ze op uw schijf zijn opgeslagen. SomaFM laat je toe te luisteren naar deze internetradio met niet commerciële door luisteraars gesponsorde muziek. Soundcloud bevat geposte muziek en podcast op internet.

Andere Internet muziekstreams kan je afspelen door in het menu Beeld de optie Webstreams te activeren. Er verschijnt een extra paneel waar je uw eigen favoriete internetstreams een naam (Studio Brussel) en bijhorende URL (http://icecast.vrtcdn.be/stubru-high.mp3) kunt ingeven. Internetstreams beheer je met het driepunten knopje onder het URL tekstvak.