Bestanden vergelijken met Meld

Bestanden vergelijken met Meld

Voor het vergelijken van bestanden bestaan er opdrachten zoals deze beschikbaar in de diff/merge hulpmiddelen. Voor iedereen die niet graag met terminalopdrachten werkt, bestaat Meld. Een gebruiksvriendelijk en grafisch alternatief voor diff/merge gereedschap.

Vooral ontwikkelaars zijn geïnteresseerd in het vergelijken en samenvoegen van bestanden. Meld kan twee tot drie bestanden met elkaar vergelijken en kan daarenboven de inhoud van mappen en projecten met versiebeheer vergelijken.

Enkele citaten van de website van Meld. Meld helpt je bij het herbekijken van broncode en het begrijpen van aanpassingen (patches). Het kan je zelfs helpen bij het nagaan van wat er gebeurt bij het samenvoegen (merge) van een patch en een tekstbestand.

Meld installeren

Meld kan je eenvoudig installeren via de standaard softwarebronnen:

Meld gebruiken

Na de succesvolle installatie start je Menu Toepassingen > Ontwikkeling > Meld. Je krijgt het volgende scherm te zien:
Meld

Klik op de knop File comparison en je kunt naar drie bestanden bladeren om te vergelijken. We beperken ons tot twee bestanden en negeren dus de optie 3-way comparison.

Na het bladeren naar twee te vergelijken bestanden, klik je op de knop Compare. Meld opent de twee bestanden in twee naast elkaar geplaatste panelen en benadrukt de regels die verschillen, en wat de verschillen juist zijn.
Meld vergelijken

Regel drie in beide bestanden zijn niet gelijk en het verschil is visu in het eerste bestand en graphic in het tweede bestand. Met de twee zwarte pijlen kan je de regels samenvoegen/aanpassen (merge/change). Klik op de pijl die naar rechts wijst om de derde regel in het tweede bestand te vervangen door de derde regel in het eerste bestand. een klik op de pijl naar links heeft de omgekeerde uitwerking.

Na het aanpassen, druk je Ctrl+s om beide bestanden op te slaan.

Rechts van de twee panelen merk je een smalle balk waarin de verschillen tussen de twee bestanden visueel wordt weergegeven. Elk gekleurd blokje stelt een stukje tekst (sectie) voor dat ingevoegd, verwijderd, aangepast of een conflict tussen de twee bestanden veroorzaakt.

Om wat meer overzicht te krijgen kan je het Meld venster groter of zelfs schermvullend maken. De volgende afbeeldingen tonen hoe visueel Merge de verschillen tussen de twee bestanden zichtbaar maakt.
Meld visueel
Meld visueel

Soms zijn de bestanden zo groot dat scrollen naar het volgende verschil geen optie is. Dan zijn de knopjes met de pijlen (boven en onder) in de werkbalk handig. Met één klik op deze pijl-knoppen spring je snel naar de positie van het vorige of volgende verschil.

Meld reageert ook op enkele veel gebruikte standaard sneltoetsen. Zo gebruik je Ctrl+f om in het actieve paneel naar tekst te zoeken. F11 om het Meld venster schermvullend te maken en Ctrl+r om de bestanden opnieuw in te laden (refresh, vernieuwen). Dit laatste kan gebruikt worden om steeds veranderende bestanden te onderzoeken.

De belangrijkste kenmerken van Meld

Deze lijst is ver van volledig, een volledig overzicht kan je vinden op de Features webpagina van Meld. De webpagina rangschikt de kenmerken volgens het gebruik van Meld: vergelijken van bestanden, mappen, versiecontrole en samenvoegen.

Zoals bij elk programma, zijn er zaken dat Meld niet kan. Zo worden bestanden steeds weergegeven zoals in een teksteditor. Er worden dan ook geen extra regels toegevoegd om de verschillen tussen de twee bestanden uit te lijnen.