Tips en Trucs 2018

Muziek maken met LMMS

LMMS (vroeger Linux MultiMedia Studio) is een open source audio werkstation voor Linux, Windows en macOS.

Installatie

LMMS kan je installeren vanuit de standaard softwarebronnen van uw distributie. Maar meestal gaat het om een oude versie (1.1.3 van maart 2015). Ondertussen werken ze bij LMMS hard aan versie 1.2.0 die bijna klaar is (release candidate), vandaar dat de meeste distributies deze versie nog niet in hun standaard softwarebronnen opnemen. Op de webpagina van LMMS kan je echter versie 1.2.0-rc6 rechtstreeks downloaden.

LMMS opnemen in het Menu Toepassingen

Overzicht

LMMS

Aan de linker kant staan de onderdelen, terwijl het hoofdvenster de werkruimte met deelvensters bevat. Van boven naar onder vinden we de volgende onderdelen terug:

Instrument-plugins

Hiermee kan je LMMS uitbreiden met sound emulators, synthesizers, enz.

Mijn projecten

Bevat al uw creaties. En creaties gemaakt door anderen, die je kunt beluisteren (en van kunt leren).

Mijn samples

Hier vind je voorgedefinieerde geluiden die je kunt gebruiken in projecten of bij het aanmaken van eigen geluiden.

Mijn presets

Goesting naar iets persoonlijks. Je kunt het hier definiƫren, opslaan en gebruiken wanneer je maar wilt.

Mijn home

Toegang tot uw persoonlijke map.

Root-map

Toegang tot uw bestandssysteem.

Song-editor

Is het belangrijkste deelvenster waar alle demo's, clips, geluiden, beats, enz. worden verzameld om een concert te vormen. Dit is uw werkplek.

Beat- en baslijn-editor

Dit deelvenster verschijnt bij het drukken op de F6-toets. Hiermee maak je een stevige beat voor uw song.

En verder

Met de FX-mixer werk je de song af. De Controller-rack bevat alle bedieningselementen die je in uw project hebt aangemaakt.

Voor en tegen

Voor

Tegen

Gebruik

Een instrument kiezen

Start LMMS en open het onderdeel Mijn samples. Open de categorie Instruments en sleep het instrument piano01.ogg naar de Song-editor.
Samples

Dubbelklik in de Song-editor op de zwarte hokjes rechts van het toegevoegde instrument (piano01.ogg) om de Piano-roll weer te geven.
Piano-roll

In het Piano-roll venster kan je met behulp van de werkbalk en de muis muzieknoten toevoegen. Met de knoppen in de bovenste werkbalk kan je de ingegeven muziek afspelen, stoppen, enz. en er bewerkingen zoals kopiƫren en plakken op uitvoeren. Hou daarbij steeds de positiemarker (driehoek in de balk met cijfers bovenaan) in het oog. De positie in uw song kan je aanpassen door in deze balk te klikken.

Broeder Jakob

De meeste onder jullie kennen nog wel Broeder Jacob, de kennismaking met muziek op school in uw kinderjaren. Hieronder de piano-roll voor Broeder Jacob in een verkleinde weergave (50%).
Broeder Jacob

Na het invoeren van de song, kan je deze laten afspelen. Sneller of trager afspelen, stel je in via het tekstvak Tempo/BPM in de bovenste werkbalk. Om aan te tonen hoe compleet LMMS wel is, kan je aan uw Projecten notities toevoegen met Project Notes (F10.
Notities

Samengevat

LMMS is een fantastisch programma om muziek met uw computer te maken. Ook voor beginnende muziekkanten. Meer informatie over LMMS kan je vinden op hun website. Waaronder documentatie zoals handleidingen, video tutorials en nog veel meer. Ook onderstaande Promo video is van hun site afkomstig, maar laat u door deze video zeker niet afschrikken. LMMS is uitgebreid, maar eveneens geschikt voor de beginnende muziek hobbyist.