Tips en Trucs 2018

Creatief tekenen en schilderen met Krita

Krita

Iedereen houdt van schilderijen. Ze zijn een kunstvorm met een mystieke schoonheid. Tegenwoordig bestaan er voor Linux veel krachtige tekenapplicaties, maar Krita steekt er met kop en schouders bovenuit.

Krita is een open source tekenprogramma waarmee je kunt schetsen en schilderen, ideaal voor zowel de amateur als de professional.

Daarenboven kan je Krita uitgebreid en naar ieder zijn wensen instellen, wat typisch is voor een KDE programma. Krita is platform onafhankelijk en kan je gebruiken op Linux, Windows en macOS. Bovendien ondersteunt het touchscreens. De met Krita geproduceerde kunstwerken kan je in veel verschillende formaten opslaan.

Enkele met Krita geproduceerde afbeeldingen

ComamitsuZaki Fantasy
Liu Yun Sheng study Summer Flowers

Deze afbeeldingen tonen overduidelijk de mogelijkheden van Krita. Meer voorbeelden kan je vinden op de Krita Gallery webpagina.

Krita installeren

Standaard installeer je Krita eenvoudig via de standaard softwarebronnen:

Regelmatig verschijnen nieuwe versies, de meest recente versie van Krita kan je in openSUSE installeren via de softwarebron KDE:Extra, beschikbaar bij de experimentele pakketten. Deze meest recente Krita versie installeer je best via de webpagina https://software.opensuse.org.

Tekenen en schilderen

Start Menu Toepassingen > Grafisch > Krita.
Krita
Krita is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke applicatie.

Handleiding

Om prachtige tekeningen en schilderijen te maken, heb je talent nodig en vaardigheden. Dit laatste moet je leren. Ook dit aspect van Krita is goed verzorgt, zo kan je op de Manual webpagina van Krita verschillende manieren vinden om tekenvaardigheden in Krita onder de knie te krijgen. Daar vind je de klassieke handleiding (User Manual), naast stap voor stap handleidingen (Tutorials en Howto's), handleidingen voor beginners (Getting Started), een naslagwerk (Reference Manual), algemene tekenvaardigheden en technieken (General Concepts) en veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ).

Krita Tutorial

Krita is perfect

Krita is ondanks zijn krachtige mogelijkheden toch gebruiksvriendelijk gebleven. Dit dank zij een uitgekiende werkomgeving waardoor kinderen en professionals hun creaties zonder veel moeite gerealiseerd worden.

Velen beschouwen GIMP als het beste beeldbewerkingsprogramma, wel Krita is het beste bitmap tekenprogramma.