Tips en Trucs 2018

Starten met Inkscape

Inkscape is een populair, compleet open source afbeeldingseditor. Met Inkscape teken je vooral vectorieel in het SVG-formaat. Het is ideaal voor het maken en aanpassen van illustraties, diagrammen en gebruikersomgevingen.

Inkscape installeren

Inkscape kan je eenvoudig installeren via de standaard softwarebronnen:

Start Menu Toepassingen > Grafisch > Inkscape. Inkscape start met een Nieuw document (nieuwe tekening).

Tekenles

Fedora Magazine heeft op haar site een prachtige startersgids bestaande uit vier stap voor stap handleidingen. Deze handleidingen zijn Engelstalig maar geïllustreerd met geanimeerde afbeeldingen (korte filmpjes). Deze manier van werken zorgt ervoor dat deze handleidingen zeer toegankelijk zijn. Hoewel de handleidingen geschreven zijn voor Fedora gebruikers kan je deze handleidingen zonder ook maar één enkel probleem uitvoeren en volgen op openSUSE. Het gaat dan ook niet over een distributie specifiek onderdeel, maar een programma dat op alle platformen (ook Windows en macOS) op dezelfde manier werkt en gebruikt wordt. M.a.w. vandaag schrijf ik zelf geen tips, maar verwijs ik door naar de uitstekende stap voor stap handleidingen in Fedora Magazine.

In Inkscape kan je in- en uitzoomen op de tekening met het percentage ringveld onderaan rechts in het Inkscape venster. Een voorbeeldillustratie uit de eerste handleiding:
Inkscape tekenen