Tips en Trucs 2018

Gpick kleur kiezer

Kleur kiezers gebruik je om kleuren op het scherm te identificeren. Handig bij het tekenen, fotobewerking, web ontwikkeling en andere creatieve bezigheden.

Gpick is meer dan een kleur kiezer. Je kunt er vanzelfsprekend kleuren mee identificeren, van elk deel van uw Bureaublad. Om de kleur beter te kunnen onderscheiden, kan je gebruik maken van een vergrootglas.

Belangrijkste kenmerken

Gpick installeren

Gpick installeer je eenvoudig via de standaard softwarebronnen:

Start Menu Toepassingen > Grafisch > Gpick.
Gpick

Gpick gebruiken

Rechts onderaan in het venster staat een knopje waarmee je een kleur via een vergrootglas kunt identificeren. Een kleur identificeer je door op de spatiebalk te drukken. De geïdentificeerde kleur verschijnt bovenaan links op een palet met zes kleuren en een centrale kleur die de kleur onder de muiswijzer volgt. De geïdentificeerde kleur verschijnt eveneens in de tabel rechts in het venster. Deze tabel kan meer dan zes kleuren bevatten.

Om een geïdentificeerde kleur te selecteren, klik je erop in het zesdelig kleurenpalet bovenaan links of dubbelklik je erop in de kleurentabel rechts. Bij een dubbelklik op een kleur in de tabel wordt deze eveneens in het zesdelig kleurenpalet geplaatst. In het middelste deelvenster kan de componenten en eigenschappen van de geselecteerde kleur weergeven en aangepast worden, m.a.w. de kleur instellen.
Gpick kleureigenschappen

Kleurenschema's genereren

Met het tabblad Scheme generation kan je kleurenschema's creëren. Sleep daarvoor een kleur uit de kleurentabel naar een kleurvak. Met behulp van enkele kleureigenschappen (tint, verzadiging, helderheid, kleurenwiel) en het type schema maak je een eigen kleurthema aan. De kleuren die je wenst te gebruiken, sleep je naar de kleurentabel om ze toe te voegen.
Gpick kleurenschema

Opmaak

Met het tabblad Layout preview kan je een ontwerp maken voor bijvoorbeeld een webpagina. Opnieuw sleep je de gewenste kleuren uit de kleurentabel op een onderdeel van het ontwerp. Als het ontwerp klaar is, kan je het exporteren naar een CSS bestand om het later op bestaande webpagina's toe te passen.
Gpick ontwerp

Tweede weergave

Via het menu View kan je een tweede middenpaneel onderaan het venster laten weergeven. Dit paneel kan verschillende functies bevatten. Zo kan je kleuren mengen (Blend colors), van licht naar donker (Brightness Darkness), nog een kleurenmenger (Color mixer), een kleurenschema generator (Scheme generation), een ontwerp voorvertoning (Layout preview) en kleurvariaties (Variations). De te gebruiken kleuren sleep je telkens vanuit de kleurentabel rechts naar een kleurinvoervak in het betreffende functiepaneel. Je herkent de kleurinvoervakken bij het slepen als er een groen pictogram met een plusteken bij de sleepwijzer verschijnt.
Gpick kleuren mengen
Gpick Licht  Donker
Gpick mixer
Gpick variations

Slot

Wie met kleuren werkt, kan dit kleine hulpmiddel al snel niet meer missen. Het heeft alle functies aan boord die je van een kleur kiezer kunt verwachten en meer. Daarenboven werkt het vlot (slepen en neerzetten) en overzichtelijk, waardoor iedereen die wel eens met kleuren werkt ermee kan werken. Dit programma is dus ook geschikt voor mensen die geen technische opleiding kleuren genoten.