Geany is een GTK programma waarvan de ontwerpers zelf zeggen dat het een kleine, snelle editor is die de basisfuncties van een IDE (Integrated Development Environment) heeft. Geany gebruikers krijgen dan ook de indruk dat ze met een volledige uitgebreide IDE zoals Codeblocks, Eclipse, enz. werken. Daarenboven werkt Geany vlot op elke computer.
Geany installeer je eenvoudig via de standaard softwarebronnen:
Start Menu Toepassingen > Ontwikkeling > Geany.
Zelfs een goede programmeur kan wat extra vaardigheden zoals soft-typing, documentatie voorbereiden voor het starten met programmeren en de volgende tips goed gebruiken.
Vroeg of laat gebruik je in een programma repetitieve constructies zoals in een bestandsbeheerder waar je zeven verschillende bewerkingen (kopiëren, knippen, bestand verplaatsen, bestand aanmaken, map aanmaken, map verplaatsen en verwijderen) wilt laten uitvoeren. Iets zoals:
if(fileManager.value == copyFile) { yada yada; } else if(fileManager.value == cutFile) { yada yada; } /* and so on… */
Dit regel voor regel intypen is tijdverspilling. Je kunt dit efficiënter door een deel te selecteren en met Ctrl+d te dupliceren.
Plots merk je dat sommige regels op de verkeerde plaats staan. Je kunt dan selecteren, knippen, positioneren en plakken, in totaal vier stappen om te corrigeren. Je kunt regels ook heel snel verplaatsen door Alt+PgUp of Alt+PgDn te drukken.
Dit is vooral handig bij het zoeken naar bugs waarbij je gebruik maakt van een coderegel om informatie weer te geven.
Deze regel verplaats je tot je de fout hebt opgespoord.
In C gebruik je daarvoor de printf() opdracht (bijvoorbeeld: printf("%d", i);
).
De grafisch omgeving X heeft een unieke manier om snel te kopiëren en te plakken. Elke selectie wordt namelijk automatisch gekopieerd en kan je direct plakken door met de middelste muisknop op de plakpositie te klikken.
Om een programma te bouwen (build), klik je op de Bouwen knop in de werkbalk.
Het programma test je door te klikken op de werkbalkknop Huidig bestand uitvoeren of weergeven.
De mogelijkheden van Geany vind je ook terug in andere IDE's. Deze bevatten meestal veel meer mogelijkheden, maar behoren dan niet tot de categorie lichtgewichten. Daarenboven zijn veel van die gerenommeerde IDE's overladen met functies, waardoor het leren gebruiken ervan soms meer tijd vergt dan leren programmeren. Zeker voor niet professioneel en beginnende programmeurs is programmeren met Geany leuk en kom je snel tot resultaten.
Vanzelfsprekend kan je met Geany ook in andere programmeertalen coderen.
En zelfs webdesigners kunnen Geany gebruiken om webpagina's voor het internet te ontwerpen.