Tips en Trucs 2018

Bookworm is een eenvoudige en toch grandioze eReader

Bookworm is een open source eBook Reader met een eenvoudige bediening voor boeken in het epub, pdf, mobi, cbr en cbz formaat. De cbr en cbz formaten worden vooral gebruikt voor strips (comics).

Hoewel het ontworpen is voor Elementary OS, kan je het ook gebruiken op andere distributies zoals openSUSE.

Kenmerken

Bookworm installeren

In de openSUSE Tumbleweed distributie (deze distributie integreert zeer regelmatig de nieuwste software) is Bookworm in de standaard installatiebron opgenomen. In de stabiele openSUSE Leap 15.0 distributie staat Bookworm in een experimentele softwarebron. En deze bevat op het moment van schrijven een configuratiefout waardoor je de softwarebron voor Bookworm manueel moet toevoegen. Dit gaat als volgt:

Je kunt Bookworm nu als volgt installeren:

Start Menu Toepassingen > Kantoor > Bookworm.
Bookworm

Boeken en strips lezen

Om boeken en strips aan de Bibliotheek (Library) toe te voegen, klik je op het knopje met het plus teken. Blader naar en selecteer de toe te voegen boeken en strips en klik op de knop Open. Om boeken automatisch aan de bibliotheek toe te voegen, kan je via de knop met het tandwiel de Instellingen (Preferences) starten. Gebruik Add folders to scan for books om een map met boeken en/of strips te scannen. Bekijk ook de andere instellingen eens.

Bookworm Voorkeuren

Om boeken uit de bibliotheek te verwijderen, activeer je de selectiemodus (knop met vinkje) en plaats je een vinkje bij het te verwijderen boek. Klik op de knop met het min teken om het geselecteerde boek uit de bibliotheek te verwijderen. Deze omslachtige werkwijze zorgt dat je niet per ongeluk een boek uit de bibliotheek haalt.

Met de knopjes links bovenaan schakel je tussen een cover weergave met miniaturen en een lijstweergave.

Met de sneltoets F11 schakel je de schermvullende weergave in, met de sneltoets Esc verlaat je de schermvullende weergave.

Klik op een boek om het boek te lezen. Met de pijltoetsen op het toetsenbord beweeg je een pagina op en neer en blader je door het boek. Via knoppen links bovenaan kan je de inhoudsopgave weergeven, bladwijzers beheren, zoekresultaten bekijken, annotaties beheren, woorden opzoeken, de leesweergave aanpassen en bladwijzers toevoegen. Klik met de rechter muisknop op de leestekst om woorden op te zoeken, notities (annotaties) aan te maken of de schermvullende weergave te verlaten.

Bookworm lezen