Tips en Trucs 2017

SuperTux en WebGL 2 games

De eerste is een klassieker waarvoor nog steeds levels en updates verschijnen, terwijl WebGL een nieuwe techniek is waardoor je 3D versnelde games in de browser kunt spelen.

SuperTux

SuperTux is een klassiek 2D platformspel, vergelijkbaar met de Super Mario games. Het spel werd oorspronkelijk ontwikkeld door Bill Kendrick bekend van o.a. Tux Paint en het spel Circus Linux!. Circus Linux! ziet er wat gedateerd uit, maar is nog steeds leuk (zeker voor kinderen). SuperTux daarentegen is mee geëvolueerd en is bijna volledig herschreven en dat zie je. SuperTux bevat een level editor waarmee je zelf levels kunt maken of aanpassen. De level editor gebruikt de Squirrel script programmeertaal (eenvoudig aan te leren).

SuperTux installeren

SuperTux is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE zodat we een softwarebron moeten toevoegen. In openSUSE installeer je SuperTux als volgt:

Start Menu Toepassingen > Spellen > Arcade > SuperTux 2. Het spel hoeft niet veel uitleg, wel behendigheid. Hoewel dit een Development versie is, kan je het zonder problemen spelen, in het Nederlands. Veel plezier ermee.
SuperTux

WebGL 2 games

Firefox was de eerste browser die de nieuwe WebGL 2 standaard ondersteunde. Webdesigners en andere ontwikkelaars kunnen daarmee indrukwekkende 3D plaatjes op webpagina's gebruiken. WebGL 2 gebruikt daarvoor de mogelijkheden van de grafische kaart (hardware versneld), wat verbluffende visuele mogelijkheden biedt.

De WebGL 2 functies werken zowel op Linux, Windows als macOS, m.a.w. platform-onafhankelijk. Ontwikkelaars die WebGL willen gebruiken en er meer willen over weten, kunnen terecht op de Hacks blog webpagina.

Wie de mogelijkheden van WebGL 2 wil aanschouwen moet minstens over Firefox 51 beschikken en de After the Flood demo van PlayCanvas eens bekijken (spelen). Onderstaande video toont de mogelijkheden van WebGL 2.

Wie het werk van anderen wil leren kennen, kan zijn zoektocht starten op deze webpagina. Je vindt er zowel spellen als interactieve demo's. Veel plezier.