Tips en Trucs 2017

Remmina afstandsbediening

Met Remmina kan je een andere computer (of apparaat) via het netwerk bedienen. Remmina ondersteunt daarbij verschillende verbindingsmethoden, waardoor je slechts één programma nodig hebt om verschillende netwerkcomputers en apparaten te bedienen. Remmina kan zelfs verschillende verbindingen tegelijk beheren.

Remmina ondersteunt onder andere de volgende protocollen (verbindingsmethoden):

Remmina is gebaseerd op GTK3+ en komt volledig tot zijn recht in een Gnome omgeving. In een KDE omgeving voert Remmina zijn taken perfect uit, uiteraard zonder de typische Gnome functies (zo ontbreekt een systeemvakpictogram).

Remmina installeren

Remmina kan je eenvoudig installeren via de standaard softwarebronnen:

Start Menu Toepassingen > Internet > Remmina.

Werken met Remmina

Remote Desktop Protocol

Remmina is eenvoudig in het gebruikt, eenmaal opgestart selecteer je bovenaan de gebruikte verbindingsmethode en typ je in het tekstvak de netwerknaam of het IP adres van het te bedienen apparaat. Onderstaande afbeelding toont hoe je via een RDP verbinding een Raspberry Pi kunt bedienen. Op de Raspberry Pi moet wel XRDP geïnstalleerd en geconfigureerd zijn.
RDP verbinding

Druk Return en vul uw toegangsgegevens in.
RDP Toegangsgegevens

Klik op OK om de verbinding tot stand te brengen en de Raspberry Pi te bedienen alsof deze is verbonden met een scherm, toetsenbord en muis.
RDP scherm

Links staat een verticale werkbalk met knoppen om onder andere het venster aan te passen aan de externe resolutie (scherper beeld), schermvullend te werken, tabpagina's te rangschikken, te schalen, voorkeuren in te stellen, enkele hulpmiddelen te gebruiken, een schermafdruk te nemen, het venster te minimaliseren en de verbinding te verbreken.

Virtual Network Computing

Het sterkste punt van Remmina is dat het verschillende verbindingsmethoden ondersteunt, wie in sterk verschillende omgevingen werkt, kan dus steeds op Remmina rekenen. Om een tweede verbinding via VNC op te zetten, activeer je het Remmina hoofdvenster, stel je VNC in en typ je de netwerknaam of het IP adres van het te besturen apparaat in. Het voorbeeld toont een VNC verbinding naar de Raspberry Pi. Mocht je geen VNC verbinding kunnen opbouwen, controleer dan of je het schermnummer (hier :1) achter de netwerknaam hebt opgegeven. Nu moet je enkel het VNC wachtwoord opgeven.
VNC wachtwoord

In eerste instantie kan het beeld opgebouwd zijn uit zichtbare blokken. Dit is echter een instelling die zorgt voor een lagere netwerkbelasting, maar dus ook voor een lagere beeldkwaliteit. Pas dit aan met de knop Voorkeuren en activeer de optie Beste (langzaamste). Daarna klik je op de knop Hulpmiddelen en voer je de opdracht Verversen uit om het beste beeld op te halen.
VNC scherm

Bovenaan merk je nu de tabbladen met de verschillende verbindingen. Via deze tabbladen schakel je vlug van het ene apparaat (scherm)) over naar het andere.

Secure Shell

Ook terminal verbindingen zoals SSH worden door Remmina ondersteund. Maar daarvoor moet je wel een verbindingsprofiel aanmaken. Verbindingsprofielen zijn handig om apparaten die je regelmatig op afstand bedient snel toegankelijk te maken. Verbindingsprofielen bevatten namelijk alle gegevens en instellingen om een verbinding naar een bepaald apparaat met een dubbelklik tot stand te brengen. Alle verbindingsprofielen worden in het hoofdvenster in een tabel weergegeven.

Om een verbindingsprofiel aan te maken, klik je met de rechter muisknop op de Remmina client knop in het Takenbeheer paneel onderaan het scherm en voer je in het snelmenu de opdracht Een nieuw verbindingsprofiel aanmaken uit. Geef het Profiel een unieke Naam, geef eventueel een Groep op, selecteer een Protocol, geef de Servernaam (netwerknaam of IP adres van het apparaat) in en pas de Gebruikersnaam aan.
Verbindingsprofiel

Klik op de knop Klik op de knop Connect en geef het SSH-wachtwoord in.
SSH-wachtwoord

Klik op de knop OK om de terminalverbinding tot stand te brengen. Het profiel wordt daarbij automatisch opgeslagen, maar wordt niet altijd direct in het hoofdvenster weergegeven. Soms worden profielen pas weergegeven na het herstarten van Remmina.
Tabel met verbindingsprofielen

Voor een Terminalverbinding wordt een apart venster gebruikt.
SSH terminal

Via de Hulpmiddelen knop kan je een Beveiligde bestandsoverdracht (SFTP) openen... om bestanden en mappen via hun snelmenu van en naar uw apparaat te down- en uploaden.
SFTP bestandsoverdracht

Samenvatting

Remmina is een gebruiksvriendelijk en allround programma om computers en apparaten in uw netwerk te bedienen.