Tips en Trucs 2017

Bestanden delen met NitroShare

Bestanden op een thuisnetwerk (LAN) delen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan eenvoudig met het open source programma NitroShare dat beschikbaar is voor Linux, macOS en Windows.

NitroShare laat je toe om eenvoudig bestanden in een lokaal netwerk te delen. Gemaakt om eenvoudig, snel en platform-onafhankelijk bestanden tussen systemen uit te wisselen. Zonder je daarbij te moeten verdiepen in Samba of Windows gedeelde mappen.

Enkele kenmerken van NitroShare:

Voor iedereen die regelmatig bestanden van het ene naar een ander apparaat kopieert, is NitroShare wat je nodig hebt.

NitroShare installeren

NitroShare kan je eenvoudig installeren via de standaard softwarebronnen:

Start Menu Toepassingen > Internet > NitroShare. Er verschijnt een introductiescherm met wat uitleg.

Firewall instellen voor vrij LAN verkeer

De SuSEfirewall regelt welk netwerkverkeer de computer mag verlaten en binnen mag. Elke netwerkverbinding wordt standaard in de meest strenge zone geplaatst (External Zone) waarbij bijna al het netwerkverkeer wordt geblokkeerd. Dit verhoogt de veiligheid van uw netwerk, maar beperkt ook de mogelijkheden van uw netwerk. Door uw netwerkverbinding in de Interne Zone te plaatsen, wordt alle netwerkverkeer binnen uw thuisnetwerk (LAN) toegestaan. Netwerkverkeer naar externe netwerken zoals het internet, wordt dan nog steeds streng gecontroleerd.

Om andere computers met NitroShare te herkennen en bestanden ermee uit te wisselen, plaats je als volgt uw netwerkverbinding in de Interne Zone:

NitroShare gebruiken

Bestanden met NitroShare verzenden is ongelooflijk eenvoudig. Je kunt bestanden en mappen zenden naar elk apparaat waarop NitroShare gestart is. Daarbij herkent uw NitroShare applicatie automatisch de andere NitroShare apparaten op uw thuisnetwerk. Een bestand verzenden gaat als volgt:

Bij het verzenden verschijnt een venster om het verzendverloop te volgen. Het venster heeft eveneens een overzicht van de recentelijk verzonden bestanden en mappen.
NitroShare overdrachten

Het ontvangende apparaat toont een melding na het ontvangen van het bestand.
NitroShare melding

Alle ontvangen bestanden vind je standaard terug in uw Downloadmap in de map NitroShare. Eenvoudiger kan het verzenden van een bestand of map niet zijn.
NitroShare Downloadmap

NitroShare instellen

Om de werking van NitroShare aan te passen, start je de Settings opdracht van het NitroShare systeemvakpictogram. Enkele instelmogelijkheden: