Tips en Trucs 2017

Netdata systeemmonitor

Netdata verzamelt op de achtergrond constant (om de seconde) gegevens en presenteert deze op een webpagina om deze te analyseren. De webpagina toont de live gegevens samen met interactieve grafieken. Standaard toont Netdata gegevens over de belangrijkste systeemonderdelen en populaire applicaties.

Netdata toont dus live de belasting van uw systeem waardoor je uw systemen en applicaties realtime kunt volgen. Netdata is eveneens handig bij het opsporen van problemen.

Netdata is zo ontworpen dat je het op elk Linux systeem kunt installeren, zonder daarbij de geïnstalleerde applicaties te onderbreken. Netdata bewaart zijn database met gegevens enkel bij het afsluiten op schijf, en leest deze enkel in bij het opstarten. Daarenboven is Netdata in C geschreven waardoor het uw systeem bijna niet belast (minder dan 1 procent CPU belasting, minder dan 15 MB geheugen en geen schijftoegang).

Netdata volgt standaard:

Installatie Netdata

Netdata werkt op alle grote Linux distributies, zoals Gentoo, Arch Linux, Ubuntu, Debian, CentOS, Fedora, RHEL, SUSE, openSUSE, Alpine Linux en PLD Linux. Met de volgende opdracht download en start je het installatiescript voor Netdata:

dany@pindabook:~> bash <(curl -Ss https://my-netdata.io/kickstart.sh)

De afbeelding toont het einde van de installatie.
Netdata installatie

Netdata webpagina raadplegen

Surf met een browser naar uw computer waarop Netdata draait. Om andere webdiensten niet te storen, gebruikt Netdata poort 19999. Vanaf de computer waarop Netdata draait, surf je dus naar http://localhost:19999
Netdata
Netdata geheugen