Tips en Trucs 2017

FreeOrion

FreeOrion is een open source, turn based (elk op zijn beurt) ruimte strategiespel (4X). In een 4X spel kan je vier verschillende handelingen uitvoeren:

FreeOrion is geïnspireerd door de Master of Orion spellen. Toch is het geen kloon of een remake van deze spellen. Het spel is platform onafhankelijk en kan je spelen op Windows, macOS en Linux.

FreeOrion installeren

FreeOrion is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE zodat we een softwarebron moeten toevoegen. In openSUSE installeer je FreeOrion als volgt:

Start Menu Toepassingen > Spellen > Tactiek en Strategie > FreeOrion. Het spel is naar het Nederlands vertaald, Nederlands activeer je door op de knop Options te klikken en op het tabblad UI de Language file met het bladerknopje (drie punten) in te stellen op nl.txt in de map /usr/share/freeorion/defaults/stringtables. Bevestig de aanpassing met de knop Done. En herstart FreeOrion om de vertaling in het spel te activeren.
FreeOrion

Hoe je het spel speelt, kan je in onderstaande video bekijken:

Alternatieven

Pioneer is een ruimte avontuur in de Melkweg in de 31ste eeuw. Het spel heeft geen einde en je bent vrij om miljoenen sterrensystemen te verkennen. Je kunt landen op planeten, voorbij gasgiganten schieten, enz.

Endless Sky is een 2D ruimtespel waarin je handel drijft en vecht, geïnspireerd door de Escape Velocity spellen. Verken sterrensystemen. Verdien geld door handel te drijven, passagiers te vervoeren of door missies uit te voeren. Gebruik het verdiende geld om betere schepen te kopen of wapens en motoren op te waarderen. Blaas piraten op. Kies een kant in een burgeroorlog. Of verlaat de door mensen bewoonde ruimte op zoek naar buitenaards leven met een hogere beschaving dan de onze.