Tips en Trucs 2016

Weerbericht Plasma Widget

Eén van de belangrijkste gespreksonderwerpen is het weerbericht. En als je een (groenten)tuin hebt, bepaalt het weerbericht uw dagindeling. Ook fietsers en wandelaars laten het weerbericht hun kledij bepalen. M.a.w. het weerbericht onopvallend in het systeemvak is voor iedereen wel interessant.

Plasma 5 heeft standaard geen weerbericht, pas in versie 5.6 bevat Plasma opnieuw een weerbericht widget. Dit is op zich geen probleem, iedereen kan immers bijdragen en zelf widgets schrijven en verdelen via openDesktop.org. Zo schreef Martin Kotelnik (clearmartin) een weerbericht widget voor Plasma 5, bedank Martin.

Installatie

De enige voorwaarde om Kotelnik's weerbericht te kunnen gebruiken is werken met KDE Plasma 5 zoals openSUSE Leap 42.1.

De weerbericht Plasma widget activeren

De weerbericht Plasma widget instellen

Op dezelfde manier kan je een tweede weerbericht van dezelfde locatie instellen met de knop + OWM. Let er wel op dat er deze keer in de URL geen www. staat, de weerbericht widget werkt alleen goed met OWL zonder de www. in de URL, desnoods verwijder je www. in het invoervak na het plakken. Als Alias krijg je een nietszeggend getal, dit kan je aanpassen door op dit getal te klikken.
Weerbericht Plasma WIdget instellingen

De weerbericht Plasma Widget gebruiken

De temperatuur en neerslag worden in het systeemvak pictogram weergegeven. Deze wordt standaard elk uur aangepast. Wil je echter een uitgebreider weerbericht, klik dan op het systeemvakpictogram. Waarschijnlijk zie je nu nog het weer in Bonn. Klik op de koppeling Next Location om het weer in de volgende locatie te zien en tegelijkertijd het laatste weerbericht op te vragen. Klik nogmaals op de koppeling Next Location om in ons voorbeeld de weersvoorspelling van een andere aanbieder te zien.
Desktop met weerbericht Plasma widget