Tips en Trucs 2016

Minder gekende KDE mogelijkheden

Iedereen die ervaring heeft met bureaublad omgevingen kan zonder problemen werken met KDE. KDE bevat echter meer dan de klassieke mogelijkheden, maar je moet ze weten te vinden.

Menu Toepassingen

KDE heeft een modern menu om programma's te starten. Er zijn echter alternatieven. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Menu Toepassingen en start Alternatieven.... Menu Toepassingen is de standaard programmastarter, Programmastarter bevat een klassieke (de vorige) programmastarter en Toepassingendashboard een schermvullende (meest moderne) programmastarter. Selecteer een programmastarter en klik op de knop Wisselen om deze te activeren en uit te testen.

Programmastarters

Toegankelijkheid

Met toegankelijkheidsopties kan je de bureaubladomgeving anders bedienen en gebruiken. De toegankelijkheidsopties stel je in door via het Menu Toepassingen de Systeeminstellingen te starten. Start het onderdeel Gedrag van bureaublad en activeer de categorie Toegankelijkheid. Via verschillende tabbladen kan je de Bel, Plakkende en Vergrendeltoetsen, Langzame en stuiterende toetsen, Activatie-gebaren, Notificaties en een Schermlezer instellen.

Toegankelijkheid

Naast de klassieke toegankelijkheidsopties kan je de toegankelijkheid ook aanpassen in de Systeeminstellingen door in het onderdeel Gedrag van bureaublad in de categorie Bureaubladeffecten effecten te activeren en/of bij te stellen. Een volledige sectie is gewijd aan Toegankelijkheid. Deze functies vragen heel wat van uw grafische kaart en werken niet altijd vlekkeloos. Ze werken het best met de open source stuurprogramma's van de grafische kaarten. Zo ondervond ik geen enkel probleem op mijn laptop (intel grafische kaart met open source stuurprogramma), maar wel op mijn desktop computer (NVidia kaart met NVidia stuurprogramma). Zo is de functie Zoomen standaard ingeschakeld. Met behulp van de sneltoets Meta+- kan je inzoomen, Meta+) kan je uitzoomen en met Meta+à schakel je het zoomen terug uit. Op de meeste systemen wordt de Windows-toets als Meta-toets gebruikt.

Bureaubladeffecten

Op een AZERTY toetsenbord komen de sneltoetsen echter niet overeen met de standaard ingestelde toetsen. KDE werkt namelijk standaard met een standaard QWERTY toetsenbord en de sneltoetsen zijn daardoor ook zo geconfigureerd De sneltoetsen voor het zoomen in deze tekst werken op een AZERTY toetsenbord, de afbeelding toont hoe ze ingesteld werden (QWERTY indeling).

Sneltoetsen

K3b CD/DVD ripper

K3B is de bekendste en meest complete CD/DVD brandersoftware. Via het menu Hulpmiddelen kan je drie verschillende rippers starten waarmee je eenvoudig en effectief Audio CD's en Video DVD's kunt rippen. Daarbij kan je tracks snel benoemen en witruimte in namen snel beheren.

K3b ripper

Meerdere klemborditems

Het klembord is een standaard onderdeel van alle bureaublad omgevingen. Het KDE Klipper klembord gaat verder dan de standaard. Klipper open je door in het systeemvak op zijn pictogram te klikken. Standaard is het laatst gekopieerde item geselecteerd en klaar om geplakt te worden. Maar niets belet je om een ander voordien gekopieerd item te selecteren waardoor dit item terug geplakt kan worden. Naast het selecteren van een gekopieerd item kan je bij het aanwijzen van een item via pictogrammen Acties erop uitvoeren, de inhoud ervan bewerken of het item verwijderen.

Klembord Klipper

En nog veel meer

KDE bevat nog tal van extra mogelijkheden zoals meerder bureaubladen, Activiteiten, enz. Sommigen beweren zelfs dat KDE overladen is, maar wie deze extra mogelijkheden handig vindt, kan ze niet meer missen. Daarenboven verplicht niemand je om ze ook daadwerkelijk te gebruiken. Aan u de keuze.