Tips en Trucs 2016

Symbola lettertype

Emoji, de leuke ideogrammen maken deel uit van Unicode en worden relatief veel gebruikt in berichten, zeker op mobiele apparaten. Als je een bericht met een Emoji ontvangt, of een webpagina met Emoji bekijkt, zie je niet altijd het bedoelde icoontje, maar een vervangend symbool. Zo ziet een testpagina met Emoji er standaard uit:
Standaard Emoji

Emoji weergeven

Gelukkig is er een eenvoudige manier om Emoji overal in uw systeem weer te geven. Installeer daarvoor het Symbola lettertype. Dit lettertype is opgenomen in de standaard softwarebronnen van openSUSE 42.1 en installeer je als volgt:

Nu ziet de Emoji testpagina er zo uit:
Symbola Emoji

Gekleurde Emoji

Wie goed kijkt, ziet in de testpagina met de standaard lettertypen enkele gekleurde Emoji staan. Deze zijn vervangen door monochrome Symbola Emoji. Monochrome lettertypen zijn beter als je ze wilt gebruiken voor documenten op papier, op een scherm zijn gekleurde Emoji's leuker. Sommige mensen houden het liever sober met monochrome Emoji, anderen fleuren hun berichten op met kleurrijke Emoji. M.a.w. over persoonlijke voorkeuren wordt niet gediscuteerd.

EmojiOne Color lettertype installeren

Het EmojiOne Color lettertype is niet opgenomen in de softwarebronnen van openSUSE Leap 42.1 en moet je dus downloaden en installeren. Surf naar de OmojiOne Color downloadpagina en download het lettertype in het ZIP bestand (opgelet niet degene met Linux in de naam, want dit is specifiek voor Ubuntu). De bestandnaam begint dus met EmojiOneColor-SVGinOT- gevold door het versienummer 1.3 en .zip. Na het downloaden van het gezipte lettertype open je met de bestandsbeheerder de map Downloads. Klik met de rechtermuisknop op het bestand EmojiOneColor-SVGinOT-1.3.zip en voer de opdracht Uitpakken > Archief hier uitpakken, submap autodetecteren uit. Na een tijdje verschijnt in de Downloads-map een map met de naam EmojiOneColor-SVGinOT-1.3. Open de map EmojiOneColor-SVGinOT-1.3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand EmojiOneColor-SVGinOT.ttf en voer de opdracht Acties > Installeren... uit. U krijgt de vraag of je het lettertype voor persoonlijk gebruik of systeemwijd wilt installeren. De beste en eenvoudigste keuze is Persoonlijk. Na het bijwerken van de lettertypen, wordt je gewezen op het feit dat je het lettertype pas kunt gebruiken als je het programma herstart. Sluit deze melding. De testpagina ziet er dan zo uit (na een eventuele herstart van Firefox):

download https://github.com/eosrei/emojione-color-font/releases/
Emoji One Color lettertype

Het spreekt voor zich dat programma die gekleurde lettertypen ondersteunen dit lettertype ook kunnen gebruiken. De meeste programma's (ook LibreOffice Writer) ondersteunen echter nog geen gekleurde lettertypen. Deze programma's tonen dan een monochrome versie van het pictogram.
Speciale tekens

Deze lettertypen bevat meer dan alleen maar Emoji, maar ook een massa andere symbolen, pictogrammen, technische tekens, dingbats, enz.