Tips en Trucs 2016

Spectacle vervangt KSnapshot

Als je zoals ik in het onderwijs staat, maak je wel eens een schermafdruk. Groot was mijn verbazing toen ik na een update vaststelde dat er bij een druk op de PrtSc (PrintScreen) toets niets meer gebeurde. KSnapshot, het programma dat vroeger instond voor het nemen van schermafdrukken was van het systeem verwijderd. Schermafdrukken neem je nu met het programma Spectacle dat door de update werd geïnstalleerd.

Spectacle kan je starten via het Menu Toepassingen > Hulpmiddelen > Spectacle.
Spectacle

Aangezien instellingen in uw Persoonlijke map worden opgeslagen, krijgen ze geen update, wel als je een nieuwe gebruiker aanmaakt. Met andere woorden, je moet zelf instellen dat bij een druk op PrtSc Spectacle moet opstarten. Dit kan als volgt:

Ervaringen met Spectacle

Spectacle oogt en werkt moderner dan KSnapshot. Zo worden schermafdrukken met de knop Opslaan & afsluiten in één beweging opgeslagen in uw Afbeeldingen map en afgesloten. De afbeelding krijgt daarbij automatisch een naam (Screenshot_20160123_155441.png). Wil je de schermafdruk opslaan in een map en met een naam naar keuze, klik dan op het driehoekje naast de knop Opslaan & afsluiten en start de opdracht Opslaan als....

Ook de knop Exporteren naar... werd opgeruimd en is dus overzichtelijker. Deze knop toont enkel nog de drie meest gebruikte afbeeldingseditors (Gwenview, ShowFoto en GIMP). Wil je de schermafdruk met een ander programma openen, dan kan dat met de opdracht Andere toepassing....

Spectacle heeft ongeveer dezelfde mogelijkheden als KSnapshot. Als je meerdere monitors gebruikt, kan je nu een schermafdruk van alle monitoren maken.

Enkele malen bij het maken van een schermafdruk van een rechthoekig gebied in een webpagina in Firefox, wordt de gemaakte schermafdruk niet in Spectacle weergegeven. Maar als ik de schermafdruk naar GIMP exporteerde, bleek alles in orde.