Tips en Trucs 2016

SMPlayer

Standaard gebruik ik steeds VLC om muziek en video's af te spelen, maar onlangs kwam ik SMPlayer tegen. SMPlayer is hoogstwaarschijnlijk de meest gebruikte media speler bij Linux gebruikers (werkt ook onder Windows).

De eerste versie van SMPlayer dateert van 2006. Zoals vele andere mediaspelers voor Linux is SMPlayer gebaseerd op MPlayer. Toch is SMPlayer meer dan een grafische omgeving bovenop MPlayer. SMPlayer voegt een pak extra functies aan MPlayer toe.

SMPlayer installeer je omdat je zonder veel moeite bijna alles kunt afspelen. De meeste distributies installeren het niet standaard, maar het is wel een applicatie die veel gebruikers na een verse installatie als eerste bij-installeren.

Installatie

SMPlayer installeren

SMPlayer zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 42.1 en kan je dus eenvoudig installeren.

SMTube installeren

Als je YouTube video's in SMPlayer wilt zoeken en afspelen, moet je SMPlayer uitbreiden met het programma SMTube. SMTube is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE Leap 42.1 installeer je SMTube als volgt:

Daar YouTube steeds verder evolueert, krijg je bij het eerste gebruikt van SMTube (via SMPlayer) een melding waarin je gewezen wordt op het feit dat nog niet alle functionaliteit aanwezig is. Lees vooral de opmerking voor de vele VEVO muziek video's. Zoek in de categorie Music naar een VEVO video. Klik op de miniatuur ervan om de video te starten. SMTube heeft inderdaad een probleem met VEVO video's, maar ook reeds een oplossing. M.a.w. beantwoordt de vraag Do you want to update te Youtube code? met de knop Ja. Na het succesvol online bijwerken van de YouTube-code, kan je VEVO's video's bekijken en beluisteren.

Opmerking

Op al mijn Linux systemen staat VLC standaard geïnstalleerd, daar elke mediaspeler codecs nodig heeft om video en audio weer te geven, kan het zijn dat SMPlayer deze VLC codecs gebruikt voor het afspelen van media. Volgens de website van SMPlayer is alles wat nodig is om video en audio af te spelen in SMPlayer zelf aanwezig (zoals bij VLC) en werkt het dus onafhankelijk van andere spelers. Maar dit heb ik niet getest.

Gebruik

SMPLayer is in de eerste plaats een mediaspeler, het speelt dus vooral video's af. De extra mogelijkheden zijn echter de interessantste.

Start Menu Toepassingen > Multimedia > SMPlayer.

SMPlayer

Het hoofdvenster heeft een aantal knoppen met de belangrijkste functies. Veel hedendaagse spelers kiezen voor een minimalistische interface met weinig directe bedieningsmogelijkheden, SMPlayer heeft de voorkeur aan een interface uit de goede oude tijd. De speler bevat bovenaan een werkbalk met knoppen waarmee je een bestand of URL kunt openen, een schermafdruk kunt maken, video-eigenschappen kunt opvragen, een YouTube browser, voorkeuren en ondertitels.

De speler bevat een equalizer, waarmee je het beeld en geluid naar wenst kunt instellen (corrigeren), verschillende filters en effecten (draaien, spiegelen, stereo 3D filters, enz.) en zowat alles wat je maar verlangt van een mediaspeler.

Met de extra applicatie SMPlayer YouTube Browser kan je Youtube video's opzoeken en rechtstreeks in de mediaspeler afspelen.

SMTube