Tips en Trucs 2016

Simple Screen Recorder

Linux is nu al een tijdje ook een spelplatform, en veel spelers willen hun spelsessies opnemen. Een opname maken van een scherm terwijl je met Linux werkt met programma's kan reeds lang, maar met OpenGL versnelde 3D beelden opnemen is een stuk moeilijker. Met SimpleScreenRecorder kan dit.

Met meer dan 1000 spellen op Steam wordt ook het opnemen van spelsessies dus steeds belangrijker. Hoewel sommige onderdelen van SimpleScreenRecorder nog experimenteel en dus volop in ontwikkeling zijn, maak je met SimpleScreenRecorder al prachtige schermopnames. Ook voor het maken van instructieve video's is SimpleScreenRecorder een handig hulpmiddel. Want ook moderne Bureaublad omgevingen zoals KDE, GNOME en Unity gebruiken OpenGL versnelde grafische animaties.

Installatie

SimpleScreenRecorder zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 42.1 en kan je dus eenvoudig installeren.

Start SimpleScreenRecorder via Menu Toepassingen > Multimedia > SimpleScreenRecorder.

Een schermopname maken

Zoals je uit de naam van het programma kunt afleiden, is werken met SimpleScreenRecorder eenvoudig.

SimpleScreenRecorder kan je ook bedienen vanuit het systeemvak (naast de klok). Klik met de rechtermuisknop op het SimpleScreenRecorder pictogram en gebruik de opdracht Hide Window om het laatste dialoogvenster van het scherm te halen. Nu kan je met de sneltoets opnames maken zonder dat SimpleScreenRecorder opvallend in het beeld is.

Deze opname heb ik zelf gemaakt:

Deze opname komt van de SimpleScreenRecorder ontwikkelaar: