Tips en Trucs 2016

Dagboek bijhouden met RedNoteBook

Taken en systemen documenteren of een dagboek bijhouden van uw dagelijkse bezigheden zijn populair bij computergebruikers. RedNoteBook is een professionele applicatie waarmee je een logboek of dagboek kunt bijhouden en/of netwerk problemen en oplossingen kunt documenteren. Zowel IT experten als gewone thuisgebruikers zijn potentiële RedNoteBook gebruikers.

Voor de professionele gebruikers heeft RedNoteBook veel mogelijkheden. Je kunt de items benoemen (taggen), tekst opmaken, bestanden en afbeeldingen invoegen, koppelingen invoegen, spellingscontrole, automatisch opslaan, enz. De RedNoteBook gegevens kan je in eenvoudige tekstbestanden bewaren, waardoor je ze op een eenvoudige manier kunt archiveren en er reservekopieën van kunt maken. RedNoteBook visualiseert de meest gebruikte woorden en namen (tags) in een woordenwolk.

Een zeer handige RedNoteBook functie is de mogelijkheid om alle gegevens te exporteren naar PDF, Latex, HTML en platte tekst. Dit maakt de gegevens veel toegankelijker voor allerlei toepassingen.

Installatie Calibre

RedNoteBook zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 42.1 en kan je dus eenvoudig installeren.

Start RedNoteBook via Menu Toepassingen > Kantoor > RedNoteBook.

RedNoteBook verkennen

RedNoteBook
De RedNoteBook omgeving is zeer aantrekkelijk. Het hoofdvenster biedt snel toegang tot alle belangrijke functies. Nieuwe items maak je blanco aan, of via een sjabloon. De aangeboden sjablonen zijn talrijk en bruikbaar in verschillende situaties. M.a.w. bijna elk item die je wilt aanmaken, heeft een passend sjabloon.

De woordenwolk met woorden en namen (tags) werkt transparant om gelijkaardige items over een bepaald onderwerp te vinden.

Aantekeningen plaatsen bij afbeeldingen en berichten is zoals taggen (benoemen) eenvoudig. De applicatie installeert vlot (zit in de meeste distributies in de standaard softwarebronnen) en werkt stabiel. RedNoteBook bestaat namelijk al lang en wordt ondersteund door een grote groep ontwikkelaars en gebruikers, waardoor de meeste bugs (fouten) geplet (verholpen) zijn. Dat merk je ook aan het bedienen van de kalender met de handige Vandaag knop.

De Wiki stijl die gebruikt wordt, werkt beter dan de stijl die door andere gelijkaardige programma's gebruikt wordt. De items worden op een natuurlijke manier geordend waardoor je er gemakkelijk doorheen kunt bladeren. Natuurlijk zijn er hier en daar wel enkele minder geslaagde methoden, je kunt namelijk moeilijk iedereen zijn eigen manier van werken implementeren. Maar met een minimum aan goodwill wen je al vlug aan de gebruikte Wiki stijl en werk je vlot met het programma.

RedNoteBook is een interessant programma die bijna perfect is voor het bijhouden van een dagboek, logboeken e.d.m. Het ordent zeer snel, je kunt snel en betrouwbaar door de berichten bladeren. De woorden en tagwolk helpt je daarbij zoals je dat verwacht. M.a.w. RedNoteBook heeft alles wat je van een professioneel dagboekprogramma kunt verlangen. Als je zoiets nodig hebt, is RedNoteBook zeker het overwegen waard.