Tips en Trucs 2016

Open Source Games

Recente commerciële games hebben een fantastische grafische en geluidskwaliteit, maar dit is geen garantie voor een tof spel. En zelfs als het tof is, is het na een paar uur soms al afgelopen. M.a.w. probeer een open source game afgeleid van de klassiekers.

De grafische kwaliteit zal niet zo goed zijn. Je zult niet vlug geneigd zijn de soundtrack te downloaden en hier en daar loop je waarschijnlijk tegen enkele bugs (zoals in commerciële games). Maar je hebt zeker een spel met een goed concept, want dit is de reden waarom er een nieuwe versie van werd gemaakt. Het wordt gemaakt door mensen die dit graag doen, en niet voor het geld. En in de meeste gevallen evolueert het spel verder met nieuwe mogelijkheden, inhoud, missies, uitbreidingen waardoor je er langer kunt van genieten.

Freeciv

Freeciv is een verslavend strategie spel waarbij je om beurten speelt, gebaseerd op de klassiekers uit de Sid Meier's Civilisation serie.

Je start zeer zwak, maar door het verzamelen van middelen en onderzoek naar nieuwe technologieën kan je uw imperium uitbreiden en ten strijde trekken tegen vijanden. Je kunt je daarbij focussen op bepaalde doelen, gebieden, scenario's of andere Freeciv fans in een multi-player spel.

Installatie

Freeciv is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE installeer je Freeciv als volgt:

Start Menu Toepassingen > Spellen > Tactiek en Strategie > Freeciv. Na het doorlopen van de klassieke spel dialoogvensters kan je aan uw veroveringstocht beginnen. Het spel en daarenboven Nederlandstalig.

Dat Freeciv mee is met zijn tijd merk je ook aan het feit dat je Freeciv nu ook online in de browser kunt spelen.

OpenClonk

OpenClonk is een open source multiplayer versie van RedWolf Design's Clonk.

In het spel bestuur je Clonks, kleine lenige mensachtige wezens. Ze bewegen in een horizontaal bewegend 2D decor en kunnen de omgeving vervormen, mijnen uitbaten, de economie ondersteunen en snelle en onhandige vechten.

OpenClonk lijkt daardoor op Minecraft, Terrania, Worms en Settlers. M.a.w. spelplezier voor gamers die graag zulke spellen spelen. Via hulpprogramma's kan je OpenClonk zelf uitbreiden met nieuwe kaarten en scenario's.

OpenClonk instelleer je in openSUSE op dezelfde manier als Freeciv.

OpenRA

OpenRA is een open source versie van de Red Alert engine, waarmee je klassieke Real-time Strategy games zoals Command & Conquer en Command & Conquer: Red Alert kunt spelen. Geen echte kopie's maar wel "herbedachte" versies met verbeteringen in vergelijking met de originele spellen.

Het zijn verslavende spellen met enkele fantastische single player missies, met daarenboven de optie om je aan te sluiten op een multi player spel (of er zelf één op te starten). Genoeg materiaal om je lang bezig te houden.

De installatie verloopt zoals hierboven bij het eerste spel beschreven.