Tips en Trucs 2016

MuseScore

MuseScore is een vrij, open-source muzieknotatie en componeer applicatie met toegang tot duizenden muziekstukken en een ingebouwde sequencer om de muziek weer te geven. Versie 2.0 is gebaseerd op de grafische bibliotheek Qt 5 en werd op 25 maart 2015 gelanceerd met een indrukwekkende hoeveelheid aanpassingen. Zo is de gebruikersomgeving en het gebruiksgemak verbeterd, zijn de muzieknotatie mogelijkheden toegenomen, zijn de importeer en exporteer functies verbeterd, is de afspeelkwaliteit toegenomen, het beheer en de toegankelijkheid verbeterd.

Enkele opvallende hoogtepunten:

MuseScore installeren

MuseScore is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE installeer je MuseScore als volgt:

Start Menu Toepassingen > Multimedia > MuseScore 2.

MuseScore

MuseScore configureren en gebruiken

Om op openSUSE Leap 42.1 de muziek storingsvrij af te spelen, heb ik in het menu Bewerken de opdracht Voorkeuren... opgestart. Op het tabblad I/O kan je het door uw systeem gebruikte audiosysteem selecteren. Standaard gebruikt MuseScore PulseAudio, maar dit geeft op mijn computer een bar slechte geluidskwaliteit. Door het geluidssysteem ALSA-audio te selecteren, de aanpassing te bevestigen met OK en de aanpassing te activeren door MuseScore af te sluiten en herop te starten, klonk MuseScore perfect.

De enige voorwaarde om met MuseScore te kunnen werken, is muziek kennen. Muzikanten zullen dus snel hun weg vinden in dit fantastische programma. Wil je uw composities delen met anderen, geen probleem, MuseScore kan uw werken opslaan op het internet. Wil je inspiratie opdoen, download dan partituren van andere gebruikers van de website van MuseScore. De website bevat ook video's met uitleg hoe je met MuseScore moet werken.