Tips en Trucs 2015

Leap 42.1 verder afwerken

Tijdens de kerstvakantie heb ik mijn hoofdcomputer naar openSUSE Leap 42.1 opgewaardeerd, eigenlijk herinstalleert. Hoewel openSUSE Leap 42.1 een meesterwerk is, kan je het verder zelf afwerken. Zo maak je kennis met de nieuwe KDE 5 omgeving, stel je het systeem in naar uw eigen wensen, zoek je oplossingen voor software die je zelf gebruikt, enz.

Toepassingen snel starten

In KDE 5 zijn heel wat knoppen om veelgebruikte programma's te starten in het paneel onderaan het scherm verdwenen. Deze kan je als volgt zelf aanmaken:

Zelf toepassingen toevoegen aan het Menu Toepassingen.

Hoewel er massa's toepassingen bestaan om een ToDo lijstje bij te houden, volstaat een simpel tekstbestand. Dit voeg je als volgt toe aan het Menu Toepassingen:

NumLock inschakelen

Gebruikers van toetsenborden met een numeriek klavier kunnen deze bij het opstarten van KDE als volgt activeren:

Aan/Uit knop gebruiken om de computer aan en uit te zetten

Tegenwoordig is het mode om computers in slaapstand te zetten, toch heeft het uitschakelen van de computer voordelen. Zo heeft uw systeem bij de volgende start weer alles op een rijtje gezet wat de werking van uw systeem ten goede komt. De werking van de Aan/Uit knop kan je als volgt aanpassen:

Gimp, Thunderbird en ander GTK-programma's instellen.

GTK-programma's (Gnome) werken perfect in KDE, maar gebruiken een andere grafische omgeving met eigen instellingen. KDE probeert deze te integreren in zijn eigen grafische omgeving. Zo kan je verschillende GTK instellingen via KDE aanpassen. Dit gaat als volgt:

Bij het starten van Gimp bleken de hulpteksten die verschijnen bij het aanwijzen van een knop niet te lezen (witte tekst op witte achtergrond). Deze instelling kan je alleen als volgt aanpassen in het instellingenbestand van GTK 2:

VMware modules starten niet meer

Bij de installatie van VMware Player, bleek na een tijdje dat de kernel modules die nodig zijn om VMware virtualisatie toe te laten, niet meer gestart werden. Dit los je als volgt op: