Tips en Trucs 2016

Facebook toegang blokkeren

Met behulp van het /etc/hosts bestand kan je op een eenvoudige manier Facebook toegang op een Linux computer blokkeren. De hier beschreven methode kan je ook gebruiken om andere domeinen te blokkeren. Deze methode is niet bulletproof, maar kan dienen als een eerste drempel om de privacy van uw kinderen te beschermen, om de aandacht bij het werk of de studie te houden, enz.

Facebook gebruikt de volgende subdomeinen:

Deze lijst moeten we toevoegen aan het /etc/hosts bestand en koppelen aan het loopback IP adres 127.0.0.1. Dit doe je door als systeembeheerder root een teksteditor te starten:

Grafisch:
Druk de sneltoets Alt + F2 en typ de opdracht kdesu kwrite /etc/hosts en bevestig met de Return toets. Typ het root wachtwoord en bevestig met de OK knop.
Terminal:
Typ in een terminal de opdracht:
dany@laptop:~> sudo joe /etc/hosts
root's password:
en bevestig met Return.

Voeg de volgende regel toe aan het /etc/hosts bestand:

127.0.0.1 www.facebook.com facebook.com login.facebook.com secure.facebook.com latest.facebook.com inyour.facebook.com beta.facebook.com static.facebook.com touch.facebook.com developers.facebook.com newsroom.fb.com pixel.facebook.com apps.facebook.com graph.facebook.com m.facebook.com upload.facebook.com

Opgelet als je met de terminal teksteditor joe werkt, wordt de regel automatisch over verschillende regels verdeeld (automatisch afbreken van de regels). Verwijder dus na het intypen de automatische regeleindes door in het begin van elke regel te staan en gebruik Backspace om de overtollige regeleindes en spaties te verwijderen. Let er ook op dat er tussen de verschillende subdomeinen een spatie staat (scheidingsteken).

Sla het aangepaste /etc/hosts bestand op (in joe met de sneltoets Ctrl + k gevolgd door x) en Facebook is niet langer toegankelijk. Door het gebruik van cache systemen (reeds bezochte pagina's worden niet opnieuw van het internet gehaald, maar uit het cache geheugen van uw computer) kan Facebook toch nog een tijdje bereikbaar zijn.
Facebook is geblokkeerd

Wie gebruik maakt van een eigen DNS server kan een gelijkaardige truck toepassen op de DNS server.