Tips en Trucs 2016

Gnome Chess

GNOME Chess kan gespeeld worden met twee spelers of tegen de computer. Indien je tegen de computer speelt, kan GNOME Chess gebruik maken van verschillende op uw computer aanwezige schaaksystemen (GNUChess, Sjeng, Amy, Crafty, Faile, Phalanx, Glaurung, HoiChess, Diablo, BBChess, Fruit, Shredder, Toga II en Boo's Chess Engine). Als je met twee spelers speelt kan de tweede speler via het internet spelen.

GNOME Chess is geschreven in Python en gebruikt GTK+ en Cairo om het schaakbord te tekenen. GNOME Chess wordt gebundeld met GNU Chess als de standaard schaak AI (Artificiƫle Intelligentie).

Installatie

GNOME Chess zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 42.1 en kan je dus eenvoudig installeren.

Start GNOME Chess via Menu Toepassingen > Spellen > Bordspellen > Schaken.
GNOME Chess

Voorkeuren

De instellingen bereik je door bovenaan links in het venster op het eerste knopje te klikken. Er verschijnt een menu met onder andere de Voorkeuren.

Op het tabblad Spel bepaal je tegen wie je speelt, met welk kleur, bepaal je de sterkte van de tegenstander (computer), de tijdlimiet en het kloktype.

Op het tabblad Beeld stel je in hoe het bord ligt, hoe de zetten beschreven worden, de vormgeving van de schaakstukken, of de bordnummering zichtbaar is en of je hints krijgt.

Sluit de Voorkeuren om deze toe te passen, let wel sommige aangepaste voorkeuren worden pas van kracht bij het starten van een nieuw spel.

Divinity: Original Sin Enhanced Edition

Is sedert 23 december 2015 ook verkrijgbaar voor Linux. Divinity: Original Sin Enhanced Edition is een Fantasy RPG. Je kunt het spel co-op spelen met vrienden of alleen. Ik heb het spel ondertussen uitgespeeld, het ziet er allemaal prachtig uit, maar is niet eenvoudig. Dikwijls heb ik Walkthrough's op het internet moeten raadplegen om verder te kunnen spelen. Na het lezen van de Walkthrough leek alles dan wel opeens eenvoudig en vraag je je af waarom je er zelf niet opkwam. Maar dit heeft ook te maken met het spel zelf, je kunt niet aan alles denken, of toch.

Het spel is verkrijgbaar via Steam, maar ik kon het niet via Steam opstarten (misschien verscheen er al een Update). Dit lag niet aan het spel, maar wel aan Steam. Zonder Steam start het spel wel. Ik heb dan maar zelf een startkoppeling naar het spel gemaakt. Klik daarvoor met de rechter muisknop op Menu Toepassingen en start de opdracht Toepassingen bewerken.... Maak in de categorie Spellen een Nieuw item aan. Geef het nieuwe item een passende naam en pictogram. In het Commando: tekstvak typ je de opdracht sh runner.sh Activeer het tabblad Geavanceerd en pas met de bladerknop het Werkpad aan naar /home/dany/.local/share/Steam/steamapps/common/Divinity Original Sin Enhanced Edition/. Verander daarbij wel dany door de naam van uw eigen persoonlijke map (home directory). Klik op de knop Opslaan in de werkbalk en je kunt Divinity spelen.
Divinity Original Sin Enhanced Edition

Stellaris

Ondertussen ben ik de ruimte aan het veroveren. Stellaris is een Strategie spel in de ruimte die je eerst moet verkennen. Je komt in contact met verschillende beschavingen, de ene is je vijandig gezind, de andere is wetenschappelijk veel verder gevorderd, nog een andere heeft een perfecte samenleving opgebouwd, enz. Je bepaald ook zelf hoe je die beschavingen benaderd, je kunt ze militair verpletteren, harmonieus mee samenleven of ze integreren.