Tips en Trucs 2016

Elektronische printplaten ontwerpen met Fritzing

Een elektronische schakeling ontstaat dikwijls op een prikboard (breadboard). Daarna worden de componenten op een experimenteer printplaat met voorgeboorde gaatjes gesoldeerd, hoewel dit werkt is het geen zicht. Heb je echter meerdere exemplaren nodig, dan ontwerp je beter een elektronische printplaat of PCB (Printed Circuit Board).

Voor hobbyisten die geen professioneel (en moeilijk) programma nodig hebben, is Fritzing de ideale keuze. Fritzing is een open source applicatie waarmee je elektronische schakelingen kunt maken door onderdelen uit een grote bibliotheek met elkaar te verbinden en deze dan op een virtuele printplaat te plaatsen.

Na voltooien van een elektronisch schema kan Fritzing dit zelfstandig met behulp van een autorouter naar een printplaatontwerp omzetten (enkelvoudige en dubbelzijdige PCB's). Meestal heeft Fritzing daarbij wat menselijke hulp nodig.

Als het resultaat je bevalt, kan je de ontwerpen en PCB's naar afbeeldingen exporteren (zoals je die veel ziet in Arduino en Raspberry Pi documentatie). Of je zend het naar de Fritzing Fab service.

Daarnaast kan je het ontwerp publiceren zodat anderen (makers) het kunnen gebruiken en/of aanpassen voor hun eigen doeleinden.

Raspberry Pi GPIO

Installatie

Fritzing is opgenomen in de standaard softwarebronnen van openSUSE 42.1 en installeer je als volgt:

Start Menu Toepassingen > Ontwikkeling > Fritzing.

Raspberry Pi GPIO