Tips en Trucs 2016

FocusWriter

Schrijven vraagt concentratie. De meeste grafische omgevingen zorgen voor veel mogelijke afleidingen: internet, twitter, enz. FocusWriter is een handige tekstverwerker die een gebruikersomgeving gebruikt waarbij je minder kans hebt om afgeleid te worden. Je kunt je met FocusWriter dus beter concentreren op uw tekst.

FocusWriter is een schermvullende applicatie waardoor alle bureaubladonderdelen verborgen zijn. Zelfs FocusWriter's eigen gebruikersomgeving wordt grotendeels verborgen. Het enige wat overblijft is een tekst waar je ongestoord aan kunt werken.

Basisfuncties

FocusWriter gebruikt standaard het Open Document Tekst (.odt) formaat, dat ook gebruikt wordt door LibreOffice. FocusWriter ondersteunt echter weinig ODT mogelijkheden. Zo is er geen ondersteuning voor het invoegen van afbeeldingen, tabellen en koppen.

Enkel de meest fundamentele tekstopmaak zoals vet, onderstrepen, subscript, superscript, inspringen en uitlijnen wordt ondersteund. Andere basis tekstverwerker functies zoals spellingcorrectie, een handige autosave functie en de mogelijkheid meerdere documenten tegelijk te bewerken worden eveneens ondersteund.

Aanpasbaar

Het uitzicht van FocusWriter kan je uitgebreid aanpassen. Zo kan je thema's gebruiken, aanpassen en aanmaken waarin je het gebruikte lettertype, de kleuren, achtergrondafbeelding, de bedekkingsgraad en tekstgrootte kunt instellen. De thema's kan je instellen via de menubalk die verschijnt als je de bovenste rand van het scherm aanwijst.

Mocht je om de één of andere reden toch FocusWriter in een venster willen gebruiken, druk dan op de toets F11 om te schakelen tussen schermvullende- en vensterweergave.

Gereedschappen

De afleiding verminderen is niet het enige waarin FocusWriter zich onderscheidt. Timers laten je toe om de tijd die je wilt besteden aan schrijven in te stellen en FocusWriter verwittigt je zelfs als je de ingestelde schrijftijd hebt bereikt. Ook de dagelijkse voortgang kan je volgen, handig bij het schrijven van een boek of cursus. Daarnaast toont FocusWriter bij het aanwijzen van de onderste rand van het scherm statistieken. Deze statistieken kan je eveneens instellen via de menubalk die verschijnt als je de bovenste rand van het scherm aanwijst.

Via het menu Instellingen kan je je op tekst focussen waardoor enkel één regel, drie regels of een paragraaf goed zichtbaar zijn. Tekst zonder focus wordt minder fel weergeven, waardoor je je beter focust op de tekst die je op dat moment schrijft. En je dus ook niet de neiging hebt om voordien geschreven tekst te herlezen en aan te passen, dit doe je beter afzonderlijk.

FocusWriter installeren

FocusWriter is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE installeer je FocusWriter als volgt:

Start Menu Toepassingen > Kantoor > FocusWriter.
FocusWriter