Tips en Trucs 2016

In Postscript en PDF aantekeningen maken met flpsed

TEA teksteditor flpsed is een WYSIWYG PostScript annotator. Je kunt er in een document geen bestaande elementen mee verwijderen of aanpassen. Maar flpsed laat je toe om extra tekst aan een bestaand PostScript document toe te voegen (PostScript is een geregistreerde merknaam van Adobe System Incorporated). Toegevoegde tekst kan later met flpsed verder aangepast worden. Door het gebruik van het pakket pdftops (een onderdeel van xpdf) kan ftpsed PDF documenten omzetten naar PostScript (importeren) om er zo tekst aan toe te voegen. Het aangepaste document kan eveneens als PDF terug geëxporteerd worden. flpsed is handig voor het invullen van formulieren, toevoegen van aantekeningen, enz.

De wat eigenaardige naam flpsed is gemakkelijk te onthouden als je weet dat het ontwikkeld werd met de grafische omgeving fltk (Fast Light ToolKit) en je er ps-bestanden (PostScript) mee kunt aanpassen (editor), m.a.w. telkens de eerste twee letters.

Mogelijkheden

Afhankelijkheden

flpsed installeren

flpsed is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE installeer je flpsed als volgt:

Start Menu Toepassingen > Kantoor > flpsed.

Eindoordeel

flpsed zal geen schoonheidswedstrijd winnen, zal ook nooit de primus van de klas zijn. flpsed kan namelijk alleen maar tekst toevoegen aan PostScript en PDF bestanden, maar voor mensen die niets meer willen of nodig hebben, is dit een pracht van een programma. Je bent er zo mee weg en het werkt op alle hardware. Daarenboven zijn de echte PDF editors met uitgebreide mogelijkheden zoals Master PDF Editor geen open source, betalend en een stuk minder gebruiksvriendelijk.