Veiligheid en privacy zijn tegenwoordig de grootste bezorgdheid van vele internetgebruikers. In deze hoogtechnologische wereld, zijn veiligheid en privacy een droom. Niemand is online 100% veilig. Het goede nieuws is dat enthousiaste programmeurs en bedrijven wanhopig software ontwikkelen om veilig en privaat het internet te gebruiken. We waarderen dan ook alle energie dat ze erin stoppen. Dooble is een browser die ontwikkeld werd en wordt met de focus op veiligheid en privacy bij het surfen.
Dooble is dus een alternatieve webbrowser naast Firefox, Google Chrome, Opera, enz. Toch is Dooble anders. Veilig surfen staat namelijk hoog in het Dooble vaandel. Gebruik Dooble dan ook vooral wanneer je veilig wilt internetten. Dooble is een leuke en gebruiksvriendelijke browser met veel mogelijkheden zoals een downloadmanager, een bestandsbeheerder, een FTP browser, versleuteling, blokkeren van bepaalde inhoud en Privé surfen. Dooble werkt op Linux, macOS, BSD en Windows.
Dooble is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE installeer je Dooble als volgt:
Start Menu Toepassingen > Internet > Dooble Web Browser.
Bij de eerste start, krijg je een herinnering om een wachtwoord in te stellen. Dit wachtwoord heb je nodig om bladwijzers, cookies en andere belangrijke informatie weer te geven. Zolang je geen wachtwoord hebt ingesteld, zijn cookies, bladwijzers en geschiedenis niet beschikbaar. Elk gebruikersprofiel wordt versleuteld, ook het gast profiel.
Klik op de knop OK. Het wachtwoord stellen we later in.
Zo ziet Dooble er uit:
De Dooble omgeving is zeer sober.
Geen fantasierijke vensters, geen grafische hoogstandjes, de eenvoud zelve.
Dooble heeft standaard een Menubalk met tien menu's, een Adresbalk en een zijbalk met de geschiedenis.
Uw favoriete zoekmachine stel je in met het kleine knopje links in het zoekvak.
Zoals reeds vermeld gebruikt Dooble een wachtwoord om de geschiedenis bij te houden. Bij het afsluiten van de Dooble browser wordt alles in het Dooble's geheugen gewist. Tijdelijke sessies worden niet onthouden zolang je geen wachtwoord hebt opgegeven.
Stel een wachtwoord in via Venster > Instellingen > Veilig.
Het wachtwoord moet 16 tekens bevatten.
Herstart Dooble om de aanpassing te activeren.
Bij elke Dooble start, wordt het wachtwoord gevraagd.
Je merkt al vlug dat Dooble nu een geschiedenis bijhoudt.
De meeste webpagina's openen sneller met Dooble.
Dooble bant standaard namelijk alle advertenties, flash inhoud en JavaScript.
Je wordt bij het surfen dus niet gestoord door vervelende advertenties en flash inhoud. Dit levert een leukere en snellere internetervaring op.
Wil je toch JavaScript toelaten, ga dan naar Venster > Instellingen > Beveiliging en activeer het JavaScript selectievakje.
Nu kan je na een Dooble herstart JavaScript goodies gebruiken.
De Dooble webbrowser heeft een ingebouwde bestandsbeheerder waarmee je in de browser door de inhoud van uw lokale bestandssysteem kunt bladeren.
Om het Dooble bureaublad te openen ga je naar Locatie > Mijn Opgehaalde Bestanden of via de sneltoets Ctrl+m.
Je kunt mappen aanmaken, verwijderen en hernoemen. De mapinhoud wordt op naam, grootte, type, datum, gebruiker of groep gerangschikt weergegeven.
De bestandsbeheerder is jammer genoeg beperkt. Als je bijvoorbeeld een media bestand opent, moet je telkens het programma waarmee je het mediabestand wilt afspelen selecteren. In de Instellingen kan je voor een paar bestandstypen aanduiden met welk programma je ze wilt openen.
Je kunt Dooble ook als IRC client gebruiken via Locatie > IRC Kanaal.
Dooble's IRC Kanaal is gebaseerd op qwebirc, een snelle, gebruiksvriendelijke en open source IRC client ontworpen in samenwerking met QuakeNet IRC.
Met Dooble heb je geen aparte FTP client niet meer nodig.
Dooble kan je aanpassen zoals andere populaire browsers (Firefox, Chrome, Opera, enz). De instellingen bereik je via Venster > Instellingen. Een greep uit de configuratiemogelijkheden:
Dooble is een moderne browser met veel mogelijkheden. Maar is nog niet klaar voor dagelijks gebruik (sites zoals Youtube werken niet). Er moet dus nog aan gewerkt worden, maar is zeker het uitproberen al waard.
Als privacy en veilig surfen voor u een prioriteit zijn, dan moet je Dooble zeker eens proberen. Je zult niet teleurgesteld worden.