Tips en Trucs 2016

Calibre Nieuwslezer

Veel mensen klagen dat ze de informatie die ze nodig hebben, of denken nodig te hebben, niet kunnen opvolgen. Een informatie overbelasting kan je voorkomen door het aantal informatiebronnen te beperken. Eén van de technieken om dit te bereiken is het aanleggen van een dagelijkse te lezen nieuwslijst. Deze nieuwsberichten kan je dan tijdens dode momenten op je tablet of smartphone lezen.

Voor het aanmaken van een dagelijks te lezen eBook met de belangrijkste nieuwsberichten kan je het eBook beheerprogramma Calibre gebruiken.

De voorbereiding

Installatie Calibre

Calibre zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 42.1 en kan je dus eenvoudig installeren.

Informatiebronnen selecteren

Focus je op enkele (twee of drie) belangrijke informatiebronnen. Bijvoorbeeld dagelijks nieuws, technologie blogs of berichten van uw favoriete tijdschrift.

Concentreer je op wat je moet weten, niet op wat je wilt of denkt te willen weten. Om dit te bereiken moet je hard zijn bij het selecteren van de informatiebronnen voor jouw nieuwslijst.

Kopieer de RSS feed URL's van geselecteerde informatiebronnen. Deze URL's hebben we straks nodig voor Calibre.

De lijst met informatiebronnen aanmaken

Start Calibre via Menu Toepassingen > Kantoor > calibre. Bij de eerste start selecteer je de taal en een lege map voor de Calibrebibliotheek, beide standaard instellingen kan je ongewijzigd aanvaarden door op de knop Volgende te klikken. Selecteer daarna uw E-reader of bevestig met de knop Volgende een Generic (standaard) apparaat. Voltooi de calibre verwelkomingswizard.

Klik in de werkbalk op het pijltje naast de knop Nieuws downloaden. Start de opdracht Een aangepaste nieuwsbron toevoegen.

Hier kan je een recept (leuke naam voor een lijst met RSS-feeds) aanmaken. Klik daarvoor op de knop Nieuw recept.

Nieuwsbron toevoegen
Geef de lijst met informatiebronnen een naam (Recepttitel). Indien je dagelijks een nieuw eBook maakt, stel je de optie Oudste artitel in op 1 dag. Daarnaast kan je het Max. aantal artikelen per feed instellen naargelang de tijd die je ter beschikking hebt om de nieuwsberichten te lezen. Elke informatiebron (Feed) geef je een Feedtitel en bijhorende FeedURL. Elke informatiebron voeg je aan het recept toe met de knop Feed toevoegen. Na het toevoegen van al uw informatiebronnen, klik je op de knop Opslaan en sluit je het venster om een aangepaste nieuwsbron toe te voegen.

eBook aanmaken

Je kunt Calibre automatisch eBooks laten aanmaken of zelf het bevel geven. Klik op de knop Nieuws downloaden. Open de categorie Aangepast [1] en selecteer het aangemaakte recept. Klik op de knop Nu downloaden om een eBook van uw informatiebronnen aan te maken. Klik na het voltooien van het ophalen van de informatie op de knop Opslaan.
Nieuwsdownload

eBook op mobiel apparaat plaatsen

Indien uw mobiel apparaat compatibel is met Calibre, verbind je het met uw computer. Klik daarna met de rechter muisknop op het pas aangemaakte eBook in uw Calibre bibliotheek en start de opdracht Naar apparaat sturen > Naar hoofdgeheugen sturen. Je kunt het ook naar de aanwezige SD kaart van uw apparaat sturen.

Indien uw apparaat niet Calibre compatibel is, klik je met de rechtermuisknop op het aangemaakte eBook en start de de opdracht Op schijf opslaan > Bewaar enkel EPUB-formaat op de harde schijf, in één enkele map. Kopieer deze map naar uw mobiel apparaat (via Wifi FTP, ownCloud, Dropbox of Google Drive) en gebruik een eBook lezer zoals FBReader om de informatie te volgen.
Informatie eBook