Tips en Trucs 2016

Barcodes met Inkscape

Misschien worden door verbeterde computeranalyse van afbeeldingen, streepjescodes overbodig. Computers kunnen dan net zoals mensen voorwerpen herkennen en tekstlabels lezen. Maar zelfs mensen laten zich vangen door dubbelzinnig te interpreteren teksten en titels. Welke tekst is er belangrijk, gaat het om het origineel of een namaakproduct, enz.

M.a.w. streepjescodes blijven belangrijk om producten te merken. Ze bevatten een kleine hoeveelheid informatie of een koppeling (URL) naar een pagina met uitgebreide informatie over een voorwerp uit ons dagelijks leven.

De eenvoudigste streepjescodes (en degene die we al het langst gebruiken) zijn de barcodes met één dimensie (streepjes) die we kennen uit de warenhuizen. Deze eenvoudige streepjescodes bevatten gecodeerde getallen met 13 cijfers (International Article Number of EAN). Deze streepjescodes worden al decennia lang ingelezen met behulp van barcodelezers die zo snel een product kunnen herkennen.

Het spreekt voor zich dat elk product een eigen specifieke code heeft. Als je dus een nieuw product ontwikkeld, laat dit product dan registreren om een streepjescode te verkrijgen die wereldwijd jouw product herkenbaar maakt. Voor meer uitleg raadpleeg de Wikipedia pagina hierover.

Barcodes maken met Inkscape

Met het vector tekenprogramma Inkscape is het aanmaken van streepjescodes zeer eenvoudig. Recente Inkscape versies ondersteunen het aanmaken van verschillende soorten barcodes, waaronder Datamatrixen, EAN, QR-codes.

Inkscape installeren

Inkscape zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 42.1 en kan je dus eenvoudig installeren.

Barcodes met Inkscape maken

Start Inkscape via Menu Toepassingen > Grafisch > Inkscape.

Als je gebruik maakt van speciaal labelpapier voor uw printer, maak dan eerst een sjabloon waarop je de barcodes kunt plaatsen. Of ga op zoek op het internet naar een sjabloon (template) voor uw labelpapier in het SVG formaat.

Start in het menu Uitbreidingen > Renderen > Streepjescode > Klassiek... om een klassieke EAN barcode aan te maken.

Barcodes met Inkscape

Het laatste cijfer van een klassieke EAN streepjescode moet je niet invullen, dit is het controlecijfer en wordt door Inkscape zelf berekend. Als je echter typfouten wilt uitsluiten, typ je toch best het controlecijfer zelf in. Bij een ongeldig getal toont Inkscape een foutmelding.

Klasieke EAN13 streepjescode met Inkscape

Hieronder voorbeelden van respectievelijk een Datamatrix, Klassieke en QR streepjescode:

Inkscape streepjescodes