Tips en Trucs 2016

Audiobestanden splitsen met Audacity

Als het over geluidsbestanden gaat, is Audacity nooit veraf. Ook als het gaat over het splitsen van grote audiobestanden.

Installatie

Audacity is opgenomen in de standaard softwarebronnen van openSUSE 42.1 en installeer je als volgt:

Audiobestanden splitsen

Start Menu Toepassingen > Multimedia > Audacity. Sluit het venster Welkom bij Audacity. Open een audiobestand via het menu Bestand.

Selecteer verschillende geluidsfragmenten en label ze. Een selectie label je via het menu Sporen met de opdracht Label toevoegen bij selectie.

Labelen

Wil je hulp bij het bepalen van het begin en het einde van geluidsfragmenten, schakel dan de detectie van stiltes in. Je vindt deze functie in het menu Analyseren bij de opdracht Silence Finder.... Je kunt dit hulpmiddel naar wens instellen met enkele parameters.

Stiltes

In de laatste stap exporteer je de gelabelde geluidsfragmenten naar verschillende bestanden. Gebruik daarvoor in het menu Bestand de opdracht Meervoudig exporteren.... In een dialoogvenster bepaal je het exportformaat, de map, de manier van splitsen, de samenstelling van de bestandsnamen, enz. Na een klik op de knop Exporteren kan je de metadata van de verschillende geluidsfragmenten aanvullen voor het exporteren start.

Exporteren