Tips en Trucs 2015

Diagrammen tekenen met yEd

De meeste aardse interacties volgen vaak een min of meer strak schema. Het visualiseren van een proces kan verschillende voordelen bieden; een voorheen gedefinieerd proces kan eenvoudig verbeterd worden. Daarenboven kan je pas afwijken van de norm als er een norm is ingesteld.

De laatste jaren zijn er een grote verscheidenheid aan normen vastgesteld. Flowcharts doken in de jaren veertig op en zijn nog steeds aanwezig. Ze zijn erin geslaagd om meer geavanceerde vormen van visualisaties, zoals de eens zo bekende Nassi Scheiderman diagrammen, te overleven.

De veerkracht van deze specifieke visuele taal kan worden toegeschreven aan verschillende oorzaken. Ten eerste bestaan flowcharts uit relatief eenvoudige en ongecompliceerde vormen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt als gemeenschappelijke taal, die ook door minder technisch aangelegde gebruikers gelezen kan worden. Ten tweede heeft een flowchart geen star overzicht. Het toevoegen van een nieuwe functie bestaat uit het toevoegen van een lijn en een extra vorm — Nassi Schneiderman diagrammen moeten in de meeste gevallen volledig hertekend worden.

Flowcharts zijn dus te beschouwen als de lingua franca van de proces visualisatie.

yEd

yEd downloaden

yEd is een semi-commercieel product. Hierdoor is het niet opgenomen in de softwarebronnen van de meeste distributies. Je kunt yEd downloaden op de webpagina http://www.yworks.com/en/downloads.html#yEd. Hoewel er ook een installeerbare versie bestaat, kiezen we hier voor het Zip-bestand met het Java pakket.

yEd uitpakken

Start uw bestandsbeheerder (Dolphin), blader naar de map Downloads, klik met de rechtermuisknop op het bestand yEd-3.14.2.zip en voer de opdracht Uitpakken > Archief hier uitpakken, submap autodetecteren uit.

yEd starten

yEd is een java programma die je via een terminal of grafisch kunt starten. Laten we beginnen via de terminal (om te testen). Start Kickoff > Favorieten > Terminal. Typ de opdracht java -jar Downloads/yed-3.14.2/yed.jar en druk Return.

Als je yEd blijft gebruiken, kan je een koppeling naar het programma maken. Start de bestandsbeheerder Dolphin en blader naar de map Downloads\yed-3.14.2. Klik met de rechtermuisknop in een vrij gedeelte en start de opdracht Nieuwe aanmaken > Koppeling naar programma.... Typ in het bovenste tekstvak de naam yEd. Activeer het tabblad Toepassing. Open met Bladeren het bestand Persoonlijke map > Downloads > yed-3.14.2 > yed.jar. Het geopende bestand verschijnt in het tekstvak Commando. Vul de tekst in het tekstvak Commando aan tot java -jar /home/dany/Downloads/yed-3.14.2/yed.jar (enkel java -jar voortypen). Klik OK om de koppeling aan te maken. Mocht je de koppeling achteraf nog willen aanpassen, klik er dan rechts op en voer de opdracht Eigenschappen uit. Bijvoorbeeld om er een bijgeleverd pictogram aan toe te kennen. Deze koppeling kan je overal naartoe verplaatsen of kopiëren. Klik op de koppeling om yEd te starten. yEd is ontwikkeld met de officiële Java Runtime Environment van Oracle, openSUSE gebruikt echter standaard OpenJDK waarvan je bij de start een melding krijgt.

Aan de slag

Bij de start van yEd verschijnt een Welkomsvenster met handige starters opdrachten, waaronder een koppeling First Steps. Klik op de opdracht New document om een nieuw document aan te maken.

Toevoegen van een stap

Processen kunnen enkel voorgesteld worden als ze in verschillende individuele stappen worden onderverdeeld. Deze worden voorgesteld door een rechthoek. De rechthoek vindt je terug in de Flowchart lade in het rechter deelvenster. Sleep de rechthoek vanuit de geopende Flowchart lade naar het document.

Objecteigenschappen aanpassen

Klik op een object om het te selecteren. Het Properties View venster onderaan rechts geeft dan zijn eigenschappen weer. Elementen die een tekst kunnen weergeven hebben een tekst (Text) eigenschap, die je kan aanpassen.

Meer elementen toevoegen

Stroomdiagrammen bestaan uit meer dan één object, sleep dus meer elementen uit het rechter deelvenster naar het document. Bij het neerzetten van een element wordt je geholpen door allerlei automatisch weergegeven hulpfuncties.

Abstracte processen

Eén van de meest gehoorde kritieken op stroomdiagrammen is de overbelasting door teveel details. Dit kan je opvangen met het introduceren van voorgedefinieerde processen die een complex proces bevatten waarvan de details voor het ogenblik minder belangrijk zijn.

Invoer verzamelen

Sommige processen vereisen manuele invoer. Deze stappen worden benadrukt door een speciale vorm. De 'oplopende' rechthoek is ter beschikking en hoef je ook maar te verslepen om deze te gebruiken.

En verder

De hoofdlijnen zijn nu duidelijk. Bekijk de handleiding, raadpleeg naslagwerken en maak prachtige functionele stroomdiagrammen.
yEd