Tips en Trucs 2015

Video's transcoderen met Transmageddon

Transmageddon is een video transcoder met een GTK gebruikersomgeving die gebruik maakt van de GStreamer multimedia mogelijkheden. Met andere woorden een Gnome (GTK) programma die zonder problemen ook onder KDE te gebruiken is. GStreamer zorgt voor het decoderen van de video's bij het afspelen en het coderen van de video's bij het opslaan ervan waardoor Transmageddon video's kan omzetten naar een ander videoformaat.

Transmageddon kan video's omzetten naar formaten die door GStreamer ondersteund worden. De geconverteerde video's kunnen dan door Transmageddon in verschillende video bestandsformaten (Ogg, Matroska, AVI, WebM, FLV, MPEG of ASF) opgeslagen worden.

Transmageddon bestandsformaten

Installatie

Transmageddon installeren

Transmageddon (versie 0.25) zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE 13.2 en kan je dus eenvoudig installeren. De meest recente versie van Transmageddon (1.5) kan je vinden in extra softwarebronnen en bij openSUSE Tumbleweed. Wij installeren versie 0.25 die standaard bij openSUSE 13.2 wordt aangeboden.

GStreamer installeren

Standaard levert openSUSE 13.2 enkel een beperkte versie van GStreamer mee. Zonder (betalende) toelating mag openSUSE namelijk geen propriëtaire codexen verdelen. De extra softwarebron Packman heeft die echter wel in zijn assortiment zitten.

Start Transmageddon via Kickoff > Programma's > Multimedia > Video-transcoder van Transmageddon.

Opmerking

Hoewel je nu GStreamer via de Packman softwarebron hebt geïnstalleerd, ga je snel merken dat je bepaalde videoformaten nog steeds niet kunt gebruiken. Het installeren van alle noodzakelijke video- en audio-codexen is met open source software een echt huzarenstukje en waarschijnlijk niet legaal. Maar er is hoop, de grootte multimedia spelers hebben afgesproken om samen een open source (of ten minste een gratis te gebruiken) codec te ontwikkelen. Hopelijk lukt hen dat.

Het succes van VLC is grotendeels te danken aan deze situatie. VLC levert namelijk alle noodzakelijke codexen mee.

Wie professioneel met video aan de slag wil, zal software moeten kopen.