Tips en Trucs 2015

QuiteRSS

QuiteRSS heeft handige functies en een aangenaam uitzicht. Het is geschreven met behulp van de QT bibliotheek (zoals KDE) en organiseert de RSS feeds in een boomstructuur, gebruikt tags en heeft een aanpasbaar ophaal interval, ....

De laatste versie (0.17.6) dateert van 10 februari 2015 en lost enkele problemen op, pakt enkele zaken anders aan en toont nu een vorderingsbalk bij het ophalen van nieuwe feeds. In de laatste versie kan je nu ook het ophalen van nieuwe feeds onderbreken.

Installatie

QuiteRSS is beschikbaar in verschillende softwarebronnen en kan via de gewone standaardprocedures van uw distributie geïnstalleerd worden.

In openSUSE installeer je QuiteRSS als volgt:

Start Kickoff > Programma's > Internet > RSS/Atom feed reader.

Kenmerken

QuiteRSS ondersteunt tabbladen en verschillende bladerfuncties waardoor het boven de standaard KDE reader Akregator uitsteekt.

Zo heeft de webbrowser Vorige en Volgende knoppen en kan je de lettergrootte aanpassen. De webbrowser pas je aan via het Menu (eerste knopje in de werkbalk) > Hulpmiddelen > Opties... > Browser.

QuiteRSS tabblad

De feeds worden in de boomstructuur met mappen overzichtelijk weergegeven. De updatetijd kan je per feed instellen. Elk feedbericht afzonderlijk kan je waarderen met sterren en er labels aan toekennen, waardoor ze in een bepaalde categorie geplaatst worden.

Feeds kan je im- en exporteren met behulp van OPML bestanden, je organiseert en sorteert de feeds volgens verschillende criteria. Daarnaast gebruikt QuiteRSS een pictogram in het systeemvak, waarin je desnoods het aantal ongelezen feeds kunt laten weergeven.

Omgeving

Standaard wordt het venster onderverdeeld in vier verschillende regionen, de feed boomstructuur, de Categorieën, de lijst met nieuwsberichten en de berichtenlezer. Je kunt de berichtenlezer rechts van de lijst plaatsen, wat bijzonder handig is bij breedbeeld schermen.
QuiteRSS breedbeeld
De weergave pas je aan via het Menu > Bekijk > Browser positie. In het menu Bekijk kan je een ander thema selecteren met het submenu Programma Stijl (standaard Groen).

Configuratie

In het menu Hulpmiddelen gebruik je de opdracht Opties... om QuiteRSS zo in te stellen dat deze naar uw eigen voorkeur werkt. En de intelmogelijkheden zijn enorm. Een overzicht:
QuiteRSS algemene opties
QuiteRSS syteemvak opties
QuiteRSS netwerk verbindingen
QuiteRSS browser opties
QuiteRSS feeds opties
QuiteRSS labels opties
QuiteRSS meldingen opties
QuiteRSS taal opties
QuiteRSS lettertypen opties
QuiteRSS sneltoetsen opties

Conclusie

QuiteRSS is beter dan Akregator, zowel wat betreft mogelijkheden als wat betreft gebruikersomgeving. Het werkt snel en het ziet er mooi uit, zeker het uitproberen waard. QuiteRSS voelt afgewerkt aan en voldoet aan al uw wensen en de wensen van anderen door zijn uitgebreide instelmogelijkheden. Eén van de beste Feedlezers!